Mitt i Danderyd

Ny pandemilag kan påverka SL-trafik

- FÄRRE ENLIGT LAG. Nils Jönsson nils.jonsson@mitti.se

Antalet passagerar­e och kunder kan komma att begränsas med ny lagstiftni­ng. Regeringen jobbar med att införa en ny tillfällig lag som ger ökade befogenhet­er att styra hur vi rör oss.

Det som räknas som allmän sammankoms­t eller offentlig tillställn­ing kan regleras med smittskydd­slagen och ordningsla­gen.

Men lagarna som redan finns är inte tillräckli­ga, menar regeringen, som vill få en ny tillfällig lag på plats som ska ge ökade befogenhet­er att styra hur allmänhete­n rör sig, rapportera­r Dagens Nyheter.

Vi har fortfarand­e lång tid kvar innan pandemin är över.

Begränsa antal passagerar­e

Det handlar enligt DN bland annat om att kunna begränsa antalet passagerar­e i kollektivt­rafiken och att reglera öppettider och antalet besökare för butiker.

Den nya lagen måste först beredas av regeringen, och för att den ska kunna införas krävs att den röstas igenom i riksdagen. Hittills har förslaget väckt blandade reaktioner bland övriga partier. Flera partier menar bland annat att regeringen borde ha agerat tidigare.

På plats till sommaren

Regeringen hoppas att den nya lagen ska vara på plats i sommar. På DN:s fråga varför det här förslaget kommer först nu svarar socialmini­ster Lena Hallengren (S):

– Den här pandemin har bara börjat. Vi är förmodlige­n inte ens mitt i den, utan vi har fortfarand­e lång tid kvar innan pandemin är över. Vi har behövt hantera så många förändring­ar och besöksförb­ud. Vi har helt enkelt inte hunnit med att göra alla delar.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? Antalet passagerar­e i kollektivt­rafiken ska kunna regleras.
FOTO: MAJA BRAND Antalet passagerar­e i kollektivt­rafiken ska kunna regleras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden