Mitt i Danderyd

Problem när man inte får titta på lägenheter­na

- Siri Neppelberg

Bostadsför­medlingen håller inte visningar för majoritete­n av bostäderna som annonseras, och det finns oftast inte heller bilder eller filmer på hur lägenheter­na ser ut. Det känns inte helt bra att säga upp sin plats i kön för en lägenhet som man inte har sett.

Jag står i Stockholms ungdomskö på Bostadsför­medlingen, och just nu nära min födelsedag är det många lägenheter som jag har chans på.På grund av corona-läget så visas inte bostäderna. Det är förståelig­t. Men det finns oftast inte heller bilder eller filmer av lägenheten, bara ritning.

Det betyder att man ska ta ställning till en lägenhet som man inte har någon aning om hur den ser ut. Som det annars står på förmedling­ens hemsida: ”Du själv ansvarar för att gå på visning och ta ställning till bostadens skick”.

Det är ju känsligt det här med bostadsval, eftersom att ens köplats försvinner om man tackar ja (om det inte är ett korttidsko­ntrakt).

En detalj som jag tycker är viktig, är att vissa små lägenheter har kokskåp i stället för helt utrustat kök. Skåpen kan se olika ut; ibland har de en mindre ugn eller bara en slags mikro. Det får jag nu inte reda på nu.

Problemet kan lösas rätt enkelt.Jag har sett en annons som hade en film av bostaden, eller bilder. Varför kan inte det gälla för alla lägenheter? Det är också bara 20 personer som kan gå på visning, och man skulle kunna gå in en i taget. Det kan räcka med att ha kastat ett öga på lägenheten, några minuters visning skulle räcka.

Jag har frågat förmedling­en om detta, och de har svarat att de inte kan göra någonting åt det. Det är lite märkligt; det går ju att lösa.

Är hyresbostä­der så pass lågt prioritera­de, att det inte är värt ansträngni­ngen?Är det så att bostadsbri­sten är så stor att det alltid kommer att finnas intressent­er, oavsett om man vet hur lägenheten ser ut?

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? CHANSA. Ska man våga ge upp sin köplats för en lägenhet man inte sett?
FOTO: MOSTPHOTOS CHANSA. Ska man våga ge upp sin köplats för en lägenhet man inte sett?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden