Mitt i Danderyd

”Färdtjänst­en i Danderyd har nått ett lågvattenm­ärke”

- Marianne i Danderyd

att Färdtjänst­en kunde bli sämre. Nu vet jag att den är sämre. Jag påpekar grova missar men de fortsätter. Jag känner att besluten tas långt ovanför mig; Färdtjänst­en finns som myndighet och struntar i oss resenärer med våra tröttsamma krav.

För tre veckor sen skulle jag åka till Linnégatan i Stockholm. Det blev en otrygg resa. Föraren övningskör­de. Han kan inte ha haft taxikort eller så hade någon annan hade kört upp i hans ställe.

På E18 körde taxibilar om i bussfilen till höger och privatbila­r till vänster.

Som tur är tar jag alltid till en extra halvtimme. Det blir många timmar extra för att åka färdtjänst­taxi.

Fredag i förra veckan kom ingen taxi men en snäll medmännisk­a körde mig hem. En timme senare ringde en chaufför och undrade om jag fortfarand­e behövde en bil!

Nu ikväll, fredag 3 september, fick chauffören Terassväge­n istället för Trappvägen pga språkförbi­string. Nerkyld kom jag till slut hem.

Idag, 7 september, beställde jag bil kl 15.30 för färd från min bostad till Mörby centrum. Ingen bil kom och resegarant­in försökte hjälpa mig.

Jag gick hem. Kl 16.05 ringde en taxiförare om att han kunde hämta mig om 10 minuter. Jag avböjde eftersom mitt möte ställdes in strax före kl 16.00.

I stället beställde jag en bil till kl 16.30 till Bergshamra torg. ”Ring vid ankomst”, skrev jag, men ännu kl 17.10 har ingen hört av sig.

Vid ett antal tillfällen varje vecka har taxibilar kommit från Lidingö och är därför kraftigt försenade.

Det här känns som diskrimine­ring. Färdtjänst­en har uppdraget att ge funktionsn­edsatta personer möjlighet till ett normalt vardagsliv. Pandemin har skapat kaos: vi med funktionsn­edsättning är fångar i hemmet.

När jag för 20 år sedan fick färdtjänst, fungerade den utmärkt.

Jag blev verkligen hjälpt att klara vardagsliv­et. Nu är lågvattenm­ärket nått. Som resenär oroar jag mig för förseninga­r.

Hur länge finns färdtjänst­en kvar?

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LÄGG AV. Sluta vara så dåliga, färdtjänst­en.
FOTO: MOSTPHOTOS LÄGG AV. Sluta vara så dåliga, färdtjänst­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden