Mitt i Danderyd

Läkare stoppas efter anonymt tips

- Ingrid Johansson

STOCKHOLM

En läkare, som under lång tid försett missbrukar­e med droger, miste i våras sin rätt att skriva ut narkotikak­lassade läkemedel. Nu stoppas även kollegan på samma mottagning.

I våras miste en läkare med mottagning i Stockholms innerstad rätten att skriva ut narkotikak­lassade läkemedel, sedan det uppdagats att han under lång tid skrivit ut mängder med tabletter till missbrukar­e.

Nu konstatera­r Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, att även kollegan vid samma mottagning skrivit ut mer narkotikak­lassade läkemedel än vad som varit medicinskt motiverat.

Det var efter ett anonymt tips som Ivo började granska läkaren, och fann att mannen skrivit ut mångdubbla doser till sina patienter, med risk för läkemedels­beroende och leverskado­r som följd.

För höga doser

Till exempel kunde en patient hämta ut motsvarand­e elva morfintabl­etter per dag när ordinerad dos var sju tabletter. En annan ordinerade­s sju tabletter Citodon dagligen, men förskrevs 17 tabletter.

I det här fallet får läkaren behålla sin rätt att förskriva läkemedel, med motivering­en att han nu avslutar sin verksamhet och att avtalet med Region Stockholm upphört.

Detta sedan han granskats av regionen, som funnit att bedömninga­rna och utredninga­rna av patientern­a var bristfälli­ga, likaså diagnosern­a.

Botox utan diagnos

Dessutom hade botoxinjek­tioner getts ” frekvent och vid migrän bara sällan med adekvat dokumenter­ad indikation” skriver regionen i sin granskning.

Regionen förberedde att säga upp avtalet, men förekoms av läkaren som själv ansökte om ett förtida upphörande.

Båda läkarna är privatprak­tiserande.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NARKOTIKA. Två läkare som försett patienter med större mängder narkotikak­lassade läkemedel har stoppats.
FOTO: MOSTPHOTOS NARKOTIKA. Två läkare som försett patienter med större mängder narkotikak­lassade läkemedel har stoppats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden