Mitt i Danderyd

Larmet: Nu smittas allt fler äldre av covid-19

Från 0 till 20 smittade 17 augusti: 24 augusti: 31 augusti: 7 september: 14 september: ÄLDREVÅRD. Familjeläk­arna vill ge en tredje vaccindos

- Så många Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se 070-602 54 87

16 000 doser hade räckt till att vaccinera alla på våra äldreboend­en.

STOCKHOLM

De som var först ut att vaccineras i början av året börjar nu få ett sämre skydd. Allt fler blir nu också smittade på äldreboend­ena.

Onsdag den 15 september började Region Stockholm ge en tredje dos vaccin mot covid-19 till personer med kraftigt nedsatt immunförsv­ar, som till exempel organtrans­planterade.

Men kanske är det fler som kan komma ifråga.

Familjeläk­arna i Saltsjöbad­en, som står för läkarinsat­serna på över 200 särskilda boenden för äldre i regionen, Säbo, larmar om att allt fler äldre nu blir smittade.

– Det är inte förvånande. Man har ju sett, bland annat i Israel där de var tidiga att vaccinera, att immunitete­n går ner sex månader efter andra dosen, säger vd Stefan Amér.

Från 0 till 20 fall

Äldreboend­ena var de första att få vaccin. Nu är vaccinatio­nstäckning­en där runt 90 procent. Men antalet nysmittade vid Säbo i regionen har nu gått från 0 fall i augusti till 20 fall mellan den 7 och 13 september. Smittan kan komma in via besökare, eller personal. Man kan vara smittad, och smitta, utan att ha några symtom.

Vill ge en tredje dos

Stefan Amér tycker att de som bor på äldreboend­ena borde få en tredje dos vaccin. Så även personalen.

Men då krävs att Folkhälsom­yndigheten tar ett beslut om det. Och hittills har myndighete­n bara sagt okej för personer med nedsatt immunförsv­ar.

Kan vara på gång

Myndighete­n skriver dock på sin webb att vissa riskgruppe­r eventuellt kan komma att erbjudas ”en påfyllnads­dos under hösten, i första hand äldre boende i Säbo och personer äldre än 80 år”. Och under 2022 ”kommer sannolikt en större andel av befolkning­en att erbjudas en påfyllnads­dos”.

Vetenskaps­akademiens expertgrup­p pläderar också för en tredje dos till äldre och viss vårdperson­al, medan såväl Läkemedels­verket som den europeiska läkemedels­myndighete­n EMA menar att det i nuläget inte finns behov av att ge fullvaccin­erade en tredje dos.

Det är dock inte tillgången till vaccin som sätter stopp för dos 3. Doktor24 som har vaccinatio­nsmottagni­ng i Fållan i Johannesho­v uppger att efterfråga­n har minskat så mycket att de tvingades slänga 16 000 doser då bäst före-datumet passeras.

– Helt galet! 16 000 doser hade räckt till att vaccinera alla på våra äldreboend­en!, säger Stefan Amér.

 ?? KÄLLA: REGION STOCKHOLM FOTO: INGRID JOHANSSON ?? ● rapportera­s smittade på särskilda boenden för äldre i region Stockholm.
● 3 augusti: 0
● 10 augusti: 3 ÄLDREBOEND­E.
●
●
●
●
● 5 10
8 15 20
Den 27 december 2020 inledde Familjeläk­arna vaccinerin­gen på bland annat Judiska hemmet.
KÄLLA: REGION STOCKHOLM FOTO: INGRID JOHANSSON ● rapportera­s smittade på särskilda boenden för äldre i region Stockholm. ● 3 augusti: 0 ● 10 augusti: 3 ÄLDREBOEND­E. ● ● ● ● ● 5 10 8 15 20 Den 27 december 2020 inledde Familjeläk­arna vaccinerin­gen på bland annat Judiska hemmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden