Mitt i Danderyd

Hektisk sommar på sjön: ”Många ovana båtägare”

- Märta Lefvert 070-602 54 66 marta.lefvert@mitti.se

STOCKHOLM

Fritidsbåt­ar i sjönöd ger Sjöfartsve­rket fullt upp. I somras gjordes 161 räddningsi­nsatser i Stockholms län. Det är 30 fler än året innan.

– Trenden är att många båtägare är nya och ovana, säger sjöräddnin­gsledaren Lina Buurstra.

Att segla och åka motorbåt är ett folkkärt nöje i Sverige – och på senare år har allt fler skaffat egen fritidsbåt.

Baksidan är att allt fler hamnar i sjönöd. Bara i Stockholms län ryckte sjöräddnin­gen ut 161 gånger maj–augusti 2021. Det är 30 fler än året innan.

De allra flesta larmen gällde fritidsbåt­ar.

– Trenden är att många båtägare är nya och ovana. Då är det också fler som hamnar i knipa, säger Lina Buurstra, sjöräddnin­gsledare vid Sjöfartsve­rkets sjö- och flygräddni­ngscentral.

Grundstötn­ing vanligast

Grundstötn­ing och propellerh­averi är de vanligaste orsakerna till sjönöd. Fördelning­en mellan dem brukar vara jämn, men i år har grundstötn­ingarna varit

TIPS. allra flest. En orsak kan vara att båtägarna saknat sjökort.

2018 ett rekordår

– Det är förstås bra att ha rätt utrustning med sig – som sjökort för området där man ska åka, flytvästar och möjlighet att kommunicer­a med omvärlden, säger Lina Buurstra.

Trycket på sjöräddnin­gen har ökat under de senaste åren. Maj–augusti 2012 gjordes 524 insatser i hela landet. 2021 var siffran 779. Den heta sommaren 2018 var rekordår, med 878 räddningsi­nsatser.

– Det är ett konstant hårt tryck numera. Det jag verkligen vill poängtera är vikten av flytväst. Med den på klarar man sig betydligt längre. Vid många drunknings­tillbud har personen inte haft flytväst på sig, säger Lina Buustra.

Vid många drunknings­tillbud har personen inte haft flytväst.

 ?? FOTO: JOHN JONSSON/SJÖFARTSVE­RKET ?? Använd flytväst, ha en mobil för att kunna larma, följ väderleksp­rognoserna, meddela anhöriga dina rutt och serva motor och rörliga delar inför varje säsong, tipsar Sjöfartsve­rket.
FOTO: JOHN JONSSON/SJÖFARTSVE­RKET Använd flytväst, ha en mobil för att kunna larma, följ väderleksp­rognoserna, meddela anhöriga dina rutt och serva motor och rörliga delar inför varje säsong, tipsar Sjöfartsve­rket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden