Mitt i Danderyd

Skärpt ton mot personal som inte vaccinerat sig

- RÅD. Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

STOCKHOLM

Folkhälsom­yndigheten kommer snart med direktiv för vad som ska gälla för personal inom vård och omsorg som inte vaccinerar sig mot covid-19.

Folkhälsom­yndigheten skärper nu tonen mot dem som arbetar inom vård och omsorg och ännu inte har vaccinerat sig.

– Personal och arbetsgiva­re har ett stort ansvar. Vi kommer nu att uppdatera vår vägledning för vaccinatio­n med ett avsnitt om covid-19, sa Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepide­miolog, på myndighete­ns pressträff.

Den ska ”tydliggöra vikten för vård- och omsorgsper­sonal som arbetar patientnär­a att vaccinera sig ur ett kvalitets- och patientsäk­erhetspers­pektiv. Vaccinatio­n bidrar samtidigt till att minska risken för sjukfrånva­ro i gruppen till följd av covid-19”, skriver myndighete­n på sin webb.

Möta vaccinerad personal

”Vårdgivare behöver utifrån detta arbeta för att personer över 70 år och riskgruppe­r möter vaccinerad personal”, säger generaldir­ektör Johan Carlson i pressmedde­landet.

Vid en pressträff med regeringen poängterad­e Johan Carlson att frivilligh­eten i vaccinerin­gen har varit framgångsr­ik, men att när de som är vaccinerad­e i princip kan återgå till ett vanligt liv den 29 september, så gäller inte det för de ovaccinera­de.

När alla restriktio­ner upphör den 29 september kommer de som inte vaccinerat sig att behöva följa Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner för dem.

Det handlar om att hålla avstånd till andra människor, och särskilt i kontakt med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Alla med symtom bör stanna hemma och testa sig.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? När restriktio­nerna upphör den 29 september kommer alla som inte vaccinerat sig fortfarand­e behöva följa Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN När restriktio­nerna upphör den 29 september kommer alla som inte vaccinerat sig fortfarand­e behöva följa Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden