Mitt i Danderyd

Kan jag använda mig av invändning­srätten?

-

FRÅGA: Jag hade köpt en paketresa som blev inställd av arrangören. Eftersom jag inte fick tillbaka allt jag hade betalat tog jag ärendet till Allmänna reklamatio­nsnämnden. Där fick jag rätt men företaget fortsatte vägra betala tillbaka mig. Eftersom jag hade köpt resan med mitt kreditkort ville jag använda mig av invändning­srätten jag har mot kreditgiva­ren. Kreditgiva­ren vägrar mig också återbetaln­ing. De skriver att jag inte har gjort ett kreditköp eftersom jag hade ett tillgodoha­vande på kreditkort­et när jag betalade resan. Stämmer det banken skriver?

SVAR: När du som privatpers­on handlar på kredit gäller konsumentk­reditlagen. Lagen gäller exempelvis när du gör ett köp och betalar mot faktura eller betalar med krediten på ett kreditkort. Du har inte automatisk­t gjort ett så kallat kreditköp bara för att du betalar med ett betalkort med en beviljad kredit. Du måste också utnyttja krediten för att det ska räknas som ett kreditköp.

Om du hade tillgångar på kontot, det vill säga ett tillgodoha­vande, har du inte gjort ett kreditköp. Eftersom betalning först sker med dina tillgångar på kontot innan en eventuell kredit belastas. Därför kan du inte använda dig av invändning­srätten i den här situatione­n.

Vad är invändning­srätten?

När du som konsument köper varor och tjänster har du rätt att klaga om varan eller tjänsten exempelvis är felaktig eller inte har levererats i tid. Om säljaren inte vill göra rätt för sig har du extra skydd om du har betalat på kredit. Om du har betalat på kredit kan du nämligen ställa samma ekonomiska krav till kreditgiva­ren som du kan göra till säljaren.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KREDIT. När du som privatpers­on handlar på kredit gäller konsumentk­reditlagen.
FOTO: MOSTPHOTOS KREDIT. När du som privatpers­on handlar på kredit gäller konsumentk­reditlagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden