Mitt i Danderyd

500 deltar i världsunik­t hälsoproje­kt

- Ingrid Johansson

Vårdkostna­der för miljarder kan sparas om de som riskerar att få diabetes typ 2 kan hålla sig friska. Projektet med en hälsooblig­ation är i full gång.

25 000 personer nappade på regionens erbjudande om att få vara med i ett hälsoproje­kt för att förebygga diabetes typ 2. 534 personer har hittills utsetts att delta.

Projektet vänder sig till personer som är i riskzonen för att utveckla diabetes.

– Detta är ingen 6-veckorskur utan långsiktig­a livsstilsf­örändringa­r där både de som deltar, vården samt samhället i stort blir långsiktig­a vinnare, säger Christine Lorne (C), ordförande i regionens folkhälsob­eredning i ett pressmedde­lande.

Via en hälsooblig­ation, som ställts ut av försäkring­sbolaget Skandia, får deltagarna en hälsocoach, hjälp av dietist, träning på Friskis och svettis, online-träning med mera.

Ett hälsoföret­ag har anlitats för detta till en kostnad om 30 miljoner kronor, pengar som Skandia står för. Blir projektet lyckat betalar regionen 33 miljoner till Skandia, som då går med vinst.

Misslyckas det får Skandia bara tillbaka 24 miljoner kronor.

Men den stora vinsten är förstås bättre hälsa och mindre vårdkostna­der. Om alla som är i riskzonen för diabetes typ 2 kan undvika sjukdomen räknar regionen med att spara vårdkostna­der på 1,4 miljarder kronor om året.

– Region Stockholm är först i världen med att ge ut en sån här hälsooblig­ation, säger Christine Lorne.

 ?? FOTO: ANDERS GUSTAFSSON ?? RISKT. Christine Lorne (C) i folkhälsob­eredningen hoppas mycket på projetet.
FOTO: ANDERS GUSTAFSSON RISKT. Christine Lorne (C) i folkhälsob­eredningen hoppas mycket på projetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden