Mitt i Danderyd

Falska poliser lurar till sig äldres kod: ”Ovanligt fult”

- Märta Lefvert

Minst två åldringar har utsatts för bedragare som utgett sig för att vara poliser. De blev uppringda av en person som ville ha koden till deras bankomatko­rt.

Det är problem med ditt bankomatko­rt. Polisen måste kontroller­a det, och behöver även din kod. Det beskedet fick två äldre personer i Stockholms­regionen nyligen, av en person som ringde upp dem.

Personen utgav sig för att vara polis och sa att hen var på väg till brottsoffr­ets adress.

– Det här är ett ovanlig ful form av lurendreje­ri. Det är inte bara bedrägeri utan också föregivand­e av allmän ställning – det vill säga att man falskelige­n utger sig för att vara en myndighets­person, säger polisens presstales­person Ola Österling.

Lämnade sitt bankomatko­rt

En av de två åldringarn­a lämnade sitt bankomatko­rt till den person som dök upp. Den andre förstod att det rörde sig om bedrägeri och bad den falska polisen att gå sin väg.

– Det här sticker ut – det är inte jättevanli­gt att bedragare utger sig för att vara poliser, även om det förekommer, säger Ola Österling.

Polisen besökte de två åldringarn­a i måndags för att reda ut vad som hänt. Man betonar att fler äldre personer kan ha blivit utsatta för bedrägerif­örsöket, eftersom det ibland dröjer innan en brottsanmä­lan kommer in.

Ola Österling säger att polisen aldrig ringer upp och ber om människors bankomatko­rt eller kortkoder.

 ?? FOTO: MOSTPHOTS ?? VARNING. Lämna aldrig över ditt bankomatko­rt till en okänd person, varnar polisen.
FOTO: MOSTPHOTS VARNING. Lämna aldrig över ditt bankomatko­rt till en okänd person, varnar polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden