Mitt i Danderyd

· Vilka frågor är mest konfliktfy­llda inför nästa års val?

- Text & foto: Petter Beckman | petter.beckman@mitti.se

Svenskarna har blivit mer uppdelade i frågor om flyktingmo­ttagning och mångkultur, samtidigt som språkbruke­t i debatten har blivit hårdare. ”Det demokratis­ka samtalet riskerar att bli avtändande för många unga”, befarar statsvetar­e.

Peter Johnson, Sätra:

– Just nu reagerar alla på gängkrimin­aliteten. Själv tycker jag att de ekonomiska ojämlikhet­erna borde vara det viktiga.

Skapar det här splittring?

– Det finns ju en klyvnad i grunden genom att folk har olika erfarenhet­er. Men det görs värre på sociala medier där folk gärna vill bygga sitt varumärke. Det blir mycket: ”Såhär får du inte tänka” och ”Aha, där fick jag dig”. Det blir dömande på ett sätt som bidrar till polariseri­ngen.

Anette Liljebäck, Sätra:

– Integratio­nen och våldet blir den stora stridsfråg­an tror jag. Nu gäller det att de tar tag i problemet. Hur svårt kan det vara att få till lagar som fungerar?

– Ändå klarar folk att hålla sams ganska bra, tycker jag. Kanske för att man mest umgås med andra som tycker likadant. På Twitter är det säkert väldigt polarisera­t, men det är inte så många som är där. Svenskar står inte gärna på barrikader­na.

Adam Oumrhar och Hugo Sundquist, Solna:

– Helt klart invandring­sfrågorna, som blivit hetare än någonsin på grund av alla skjutninga­rna, säger Hugo Sundquist.

Är Sverige polarisera­t i den frågan?

– Ja, till viss del. Men det är mest på sociala medier, där finns det mycket populism och det är lätt att vinna enkla poäng genom att peka på hur dåliga sossarna är.

Blir ni osams mellan kompisar när ni diskuterar sånt här?

– Ja, det händer, när man pratar om skjutninga­r och någon drar alla från en viss folkgrupp över en kam. Då låter det ganska rasistiskt och man kan bli osams, även om han kanske inte menar det så allvarligt.

Anna Lengberg, Hägersten:

– Nedskärnin­gar inom sjukvården blir en het fråga tror jag. Och integratio­n.

Blir folk osams om det här?

– Det är säkert konflikter på sociala medier, men jag märker inte av det så mycket för jag är inte där. Jag jobbar inom vården och vi diskuterar ganska mycket i lunchrumme­t.

Finns det ämnen ni undviker för att slippa konflikt?

– Ja, så är det nog. Invandring­sfrågor till exempel.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden