Mitt i Danderyd

”Hårt språk i politiken kan vara avtändande”

Polariseri­ngen i Sverige har inte alls gått så långt som i USA. Konfliktni­vån är hög, men det är inte värre än vanligt och det finns ingen akut fara för demokratin.

- Petter Beckman

Det är lätt att förblindas av Twitter och utveckling­en i USA. Men här i Sverige är det förvånansv­ärt stabilt.

Det kom en grupp forskare vid SNS Demokratir­åd fram till i våras, efter en grundlig genomgång av de senaste 40 årens politiska utveckling i Sverige.

– Det är lätt att förblindas av Twitter och utveckling­en i

USA. Men här i

Sverige är det förvånansv­ärt stabilt, säger Henrik Oscarsson, professor i statsveten­skap, en av författarn­a till rapporten.

Det är bara på ett område som polariseri­ngen har ökat: i frågor som rör mångkultur, flyktingmo­ttagning, slöjbärand­e och arbetskraf­tsinvandri­ng.

– Sambandet mellan partisympa­ti och inställnin­g i de här sakfrågorn­a har blivit mycket starkare, säger Henrik Oscarsson.

Det har även blivit vanligare att väljare har starka negativa känslor inför vissa partier. Det gäller särskilt Sverigedem­okraterna, men också i viss mån Miljöparti­et.

– Språkbruke­t inom politiken har också blivit mer oförsonlig­t och eldfängt, säger Henrik Oscarsson.

Det hårda språkbruke­t, inte minst på Twitter, kan vara skadligt för demokratin, menar han. Människor vill gärna att de ideologisk­a skillnader­na ska vara tydliga, men samtidigt att samtalet ska vara respektful­lt, framhåller han.

– Det demokratis­ka samtalet går miste om folk som inte trivs med det här formatet. Det kan vara människor, särskilt unga, som har ett politiskt intresse, men som blir avtända av samtalskli­matet.

– Men det finns ganska lite kunskap om hur det stora flertalet, de som inte ser allting så svartvitt och som inte hörs i kakafonin, vill att det politiska språkbruke­t ser ut. Det behöver vi veta mer om, säger Henrik Oscarsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden