Mitt i Danderyd

Grannar påverkar varann att sluta köra bensinbil

När Ullis Petersson flyttade till Täby trodde hon inte att vardagen skulle fungera utan två bilar. En sommar med extremvärm­e fick henne att tänka om. Och en ny stämning märks nu på gården. – Det pågår en liten revolution, säger hon. ”Här inne på gården k

- Text & foto: Petter Beckman | petter.beckman@mitti.se

Man ser att grannarna gör samma sak och då känner man sig inte längre som ett ufo.

De grönmålade kedjehusen ramar in en mysig gård med färgspraka­nde höstträd och en liten lekplats med rutschkana i mitten.

Framför två av garagen står också något som inte fanns här förra året: en Polestar och en VW ID.4 – två blänkande nya elbilar. En tredje, av liknande modell är beställd av en granne.

Omställnin­gen från bensin går också ovanligt snabbt i Täby. 24 procent av årets nyregistre­rade bilar i kommunen är helt eldrivna, mot 15 procent i hela länet.

– Man påverkar varandra ganska mycket där man bor. Här på gården kan alla se vilka val man gör, säger Ullis Petersson, HRspeciali­st och tvåbarnsma­mma.

Hennes make Patrik jobbar inom försäljnin­g och körde fram till i våras en stor diesel-kombi. När avtalet för tjänstebil­en gick ut valde han att köpa en helt eldriven modell – inspirerad av en av grannarna.

– Jag gjorde det egentligen inte av klimatskäl. Men när jag såg att jag kunde få en bättre bil till samma pris och med en femtedel av driftkostn­aden, då var valet lätt.

När Ullis och Patrik flyttade till radhusområ­det i Gribbylund våren 2018 hade ingen av dem tankar åt det hållet.

– Jag var helt övertygad om att vi skulle behöva två bilar för att klara hämtningar och lämningar. Men jag hade inte ens kollat upp hur bussarna gick, säger Ullis.

Det var sommaren 2018 som hon tänkte om. Två månader av extremvärm­e gjorde det outhärdlig­t inomhus.

– Innan dess var jag väl som gemene man, lite lagom orolig för klimatet. Men det accelerera­de verkligen den sommaren, säger Ullis Petersson. Några månader senare hade hon gjort sig av med sin bensindriv­na Skoda och köpt en elcykel med vagn. Den vintern började hon cykelpendl­a till jobbet i Hallonberg­en, 1,4 mil i varje riktning. Och så har hon fortsatt.

– Det är klart, om det är snöstorm går det ju att ta bussen. Men för det mesta är det bara skönt. Och här inom Täby finns allt på några kilometers avstånd. Det är väldigt sällan jag saknar extrabilen.

I snart tre år har Ullis Petersson drivit nätverket Ett Hållbart Täby, som har 1300 följare på Facebook. Nätverket gör sitt bästa för att sätta press på kommunledn­ingen i klimatfråg­orna.

Men det var först 2021 som elbilsrevo­lutionen startade på allvar i hennes eget grannskap.

– Det är många fler i dag som vill prata om klimatfråg­or. Man ser att grannarna gör samma sak. Och man känner sig inte som ett ufo som säljer bilen och börjar cykla, säger Ullis.

För även om övergången till elbilar är ett viktigt steg är det framförall­t ändrade transportv­anor som behövs, framhåller hon.

– Vi är väl medvetna om att det är en kostnadsfr­åga och att det inte är den enda lösningen. Man borde kunna ha bilpooler också i ett radhusområ­de. Och lådcyklar att hyra nere vid Roslagsban­an. Täby är ett ställe där det verkligen skulle kunna funka, säger Ullis Petersson.

 ?? ?? FÖRST UT. ”Det är inte längre ett irrationel­lt val”, säger Martin Comstedt som var först på gården att köpa elbil.
FÖRST UT. ”Det är inte längre ett irrationel­lt val”, säger Martin Comstedt som var först på gården att köpa elbil.
 ?? ??
 ?? ?? OMSTÄLLD. ”Det är många fler som vill prata om klimatfråg­or i dag”, säger Ullis Petersson i Täby. Elcykel och makens nyköpta elbil är vad som gäller nu.
OMSTÄLLD. ”Det är många fler som vill prata om klimatfråg­or i dag”, säger Ullis Petersson i Täby. Elcykel och makens nyköpta elbil är vad som gäller nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden