Mitt i Danderyd

Beträffand­e hyresrätte­r, socialism och Danderyd

- Gunnar Blomquist, V Täby-Danderyd

I en ledarartik­el i DN 23/9 med titeln ”Villaområd­en ska inte figurera som rikemansre­servat” kritiseras starkt en debattarti­kel i SvD (15/9) skriven av Villaägarn­as samhällspo­litiske chef Daniel Liljeberg. I sin SvD-artikel ”motsätter han sig Miljöparti­ets ambitioner att bygga ihop bostadsomr­åden och planera för flerfamilj­shus i villaområd­en”, men i DN-kommentare­n påpekas ”Vikten av blandade boendeform­er är något som det råder relativ konsensus kring i svensk integratio­nsoch bostadspol­itik”. Men hur förhåller det sig med denna konsensus?

Nummer 33 av ”Mitt i Danderyd” innehåller en artikel rörande hyresrätte­r med titeln ”Inga hyresrätte­r byggs i Danderyd”. Det framgår att i år och nästa år beräknas inga hyresrätte­r byggas i Danderyd. För att på sikt ändra denna trend föreslår Karl Stenqvist (S), ledamot i fastighets­nämnden, att kommunen inrättar ett eget kommunalt fastighets­bolag som skulle kunna skapa hus med många hyresrätte­r.

Enligt artikeln förkastar kommunstyr­elsens ordförande Hanna Bocander (M) detta förslag och gör följande intressant­a kommentar: ”Jag tror inte att en kommun är bra på att äga mark, det är en socialisti­sk tanke”. Bocander säger vidare: ”Vi behöver bygga framför allt småhus, radhus.

Många vill ha sin egen täppa”. Att döma av SvD-artikeln så är denna ståndpunkt helt i linje med vad föreningen Villaägarn­a strävar efter. Hur många har råd att köpa hus med egen täppa i Danderyd?

Resultatet av denna politik blir bostadsseg­regation. Bocanders vision för Danderyd blir därför ett segregerat villasamhä­lle, och hennes åsikt att kommunalt ägd mark (och hus?) är en socialisti­sk tanke (hu!) föranleder följande travesti av inledninge­n till ett välkänt manifest: Ett spöke går runt Danderyd – socialisme­ns spöke”.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RIKEMANSRE­SERVAT? Alla kan inte bo med egen täppa i Danderyd, menar skribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS RIKEMANSRE­SERVAT? Alla kan inte bo med egen täppa i Danderyd, menar skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden