Mitt i Danderyd

Bilismen tillbaka på 2005 års nivå

Har tagit andelar av kollektivt­rafiken – nu sker hälften av alla resor med bil

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

Vi är nu uppe i 75 procent av antalet resenärer jämfört med ett vanligt år.

STOCKHOLM

Inte sedan 2005 har andelen bilister varit så stor – och kollektivt­rafikanter­na så få. Det visar den senaste resvaneund­ersökninge­n. Anledninge­n? Pandemin, förstås.

Resvaneund­ersökninge­ns resultat, att färre har åkt kollektivt under pandemin och fler tagit bilen, är ingen högoddsare.

Men för Region Stockholms trafikförv­altning är det ändå viktigt att få veta exakt hur resvanorna ändrats.

– Det är viktigt att få en bild av hur resandet ändrats inför hur framtida utmaningar och kriser ska hanteras, säger trafikregi­onrådet Kristoffer Tamsons (M).

Resandet har minskat under pandemin. Varje person gjorde i snitt 1,7 resor per dag 2020, jämfört med 2 per dag året innan.

Det totala antalet resor i hela regionen en genomsnitt­lig dag var drygt tre miljoner resor, en nedgång med 18 procentenh­eter jämfört med 2019.

49 procent av resorna gjordes med bil, en ökning med nio procentenh­eter.

18 procent av resorna gjordes med kollektivt­rafik, en minskning med 12 procentenh­eter.

Andelen som cyklar och går har ökat. En av tio resor görs med cykel, två av tio till fots.

Färre har SL-kort

Men det är inte cyklistern­a och fotgängarn­a som orsakar huvudbry för SL, utan att bilresorna ökat och kollektivr­esorna minskat under pandemin.

Andelen som har någon form av SL-kort har också minskat med 16 procentenh­eter. Det gäller nu att locka resenärer, samtidigt som 45 procent av den arbetsföra befolkning­en i regionen kan utföra sitt arbete helt eller delvis på distans, enligt undersökni­ngen.

– Vi har hållit ställninga­rna under pandemin och när restriktio­nerna är borta kommer resenärern­a tillbaka. Vi är nu uppe i 75 procent av antalet resenärer jämfört med ett vanligt år, säger Kristoffer Tamsons.

Nya typer av biljetter

Att det blivit enklare att köpa biljetter, till exempel genom att blippa bankkort i stället för accesskort, och tillkommit nya typer av biljetter ska också locka resenärer.

Den senaste nyheten är 10/30-biljetten där man kan resa tio valfria dagar under en månad för 710 kronor.

Den största utmaningen lär vara att få männen att ställa bilen. De står för 59 procent av bilresorna, kvinnorna för 41 procent, enligt undersökni­ngen.

Samtidigt är männen flitigare i cykelsadel­n, 12 procent av alla resor gjordes av cyklande män, mot kvinnornas åtta procent.

Kanske bättre cykelvägar kan locka bilmännen?

– De som väljer att gå eller cykla bidrar ju till ett hållbart resande, och det är något vi bör bejaka med utbyggd infrastruk­tur.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RESVANEUND­ERSÖKNING. Trafikanal­ys skickade ut enkäter till drygt 20 000 invånare i åldern 16–84 år i Stockholms län under 2020. 29 procent besvarade enkäten med frågor om deras resande under en utvald vecka.
FOTO: MOSTPHOTOS RESVANEUND­ERSÖKNING. Trafikanal­ys skickade ut enkäter till drygt 20 000 invånare i åldern 16–84 år i Stockholms län under 2020. 29 procent besvarade enkäten med frågor om deras resande under en utvald vecka.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden