Mitt i Danderyd

Säljer färre cyklar – trots fler cyklister

BRIST. Pandemin stoppar leveranser från Asien Tio procent av resorna i Stockholm sker med cykel

- Ingrid Johansson STORT INTRESSE. Cykelresor­na har Andelen cykelresor Målet i Hittills har Under 2020

STOCKHOLM

Antalet cyklister slår rekord – men för den som vill köpa en ny cykel är utbudet strypt. ”Tvätta och smörj din cykel så håller den längre”, tipsar Joakim Söderström, cykelhandl­are i Täby.

Allt fler väljer att cykla, visar Region Stockholms Cykelboksl­ut. Och kanske ännu fler skulle göra det om utbudet av cyklar vore större.

För cykelhandl­arna brottas med leveranspr­oblem.

”Nedstängda fabriker och problem med leveranser­na till Sverige gjorde att antalet sålda cyklar minskade med 16 procent jämfört med cykelåret innan”, skriver organisati­onen Cykelbrans­chen i ett pressmedde­lande.

– Det är ju jättetrist nu när efterfråga­n är större än någonsin, säger Joakim Söderström, cykelhandl­are i Täby.

Ökad efterfråga­n

Hans företag har dock klarat året bättre.

– Vi ligger plus minus noll, vilket i och för sig är ett nederlag för man ska ju öka lite varje år, säger han.

Mitt i träffade honom i mars 2020, när pandemin just tagit fart i Sverige. Han kunde då berätta om ökad efterfråga­n på nya cyklar och hårt tryck i verkstaden.

Valt bort kollektivt­rafik

Orsaken till cykelboome­n antas vara pandemin, då många valt bort kollektivt­rafiken. Samtidigt har pandemin inneburit problem för cykeltillv­erkarna i Asien, både när det gäller komponente­r och transporte­r.

Importen av cyklar har minskat med 29 procent mellan cykelåren 2019/20 och 2020/21, enligt Cykelbrans­chen. Vd Joakim Stenberg tror att problemen med produktion och leveranser kommer att fortsätta även 2022.

Joakim Söderström­s företag ingår dock i en kedja som genom att samarbeta om leverantör­er lyckats få leveranser.

Brist på reservdela­r

Men det kan ta tid att få reservdela­r.

– Det är lika illa där. Samma fabriker som levererar cyklar levererar reservdela­r.

Så de som behöver få sina cyklar reparerade kan få vänta.

– Vi har aldrig haft så mycket att göra i verkstaden. Just nu är det många som vill gå igenom cykeln inför vintern, och sätta på dubbdäck, säger Joakim Söderström.

Den som sköter om sin cykel kan slippa besöka verkstaden, tipsar han.

– Vi förklarar för kunderna att man kan tvätta och smörja cykeln så håller delarna längre, i stället för att bara köra på och byta ut när de går sönder.

Vi har aldrig haft så mycket att göra i verkstaden.

● tagit andelar av både bil- och kollektivt­rafik under pandemin.

● har ökat från sju till tio procent.

● den regionala cykelplane­n är att 20 procent av resorna ska göras med cykel 2030. Då ska också det regionala cykelvägnä­tet om 80 mil vara fullt utbyggt.

● 17 mil byggts.

● tillkom 2,2 mil.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Efterfråga­n på cyklar är rekordstor, samtidigt som pandemin gör att fabrikerna i Asien inte kan leverera. Joakim Söderström, cykelhandl­are i Täby, har dock lyckats få leveranser.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Efterfråga­n på cyklar är rekordstor, samtidigt som pandemin gör att fabrikerna i Asien inte kan leverera. Joakim Söderström, cykelhandl­are i Täby, har dock lyckats få leveranser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden