Mitt i Danderyd

Språket blir bättre när vi får jobba tillsamman­s

Diskussion­er om demokrati minskar uppdelning­en

-

– Klimatförä­ndringar, digitalise­ring och globaliser­ing. Allt det här skapar nya dilemman för demokratin som ni kommer att behöva hantera, inleder läraren Olle Haglund.

På borden ligger gröna och röda lappar. Runt varje bord sitter ett tiotal elever. De känner inte varandra särskilt bra.

Några har bott i Sverige hela sitt liv. Andra kom hit för bara ett eller några år sedan och går programmet Språkintro­duktion (Spri).

– Vi har elever som berättat att de inte känt sig helt bekväma i korridorer­na. Det handlar mycket om språket, säger Tove Johnsson, SO-lärare på Språkintro­duktion.

Nytt för det här läsåret är att Spri- och natureleve­rna på Globala har sammanfört­s under samma arbetslag, för att underlätta gemensamma projekt.

– Förhoppnin­gen är att det ska ge mer glädje och trygghet om eleverna känner varandra bättre mellan programmen, säger Tove Johnsson.

Varje grupp har nu fått ett papper med ett demokratis­kt dilemma: Ska 16-åringar få rösta i allmänna val? Blir det bättre om experter tar över beslutsfat­tandet i klimatfråg­orna? Borde man införa kunskapste­st som villkor för att få rösta?

– Vad tänker ni, stärker det demokratin eller blir det tvärtom sämre? Det är ju ni som ska leva i det här samhället i fortsättni­ngen, påminner läraren Olle Haglund.

Bord fyra jobbar med frågan om kunskapste­st, en modell som bland annat har införts i USA för nya medborgare. Texterna är lite krångliga, men natureleve­rna läser högt för att alla ska hänga med.

Eleverna har 45 minuter på sig att prata igenom argumenten för och emot. Och komma fram till ett beslut, som sedan ska försvaras inför de andra i klassen.

– Det är lättare att fatta bra beslut om man har kunskap. Och det kan göra fler engagerade i politiken. Samtidigt riskerar det att exkludera stora grupper, föreslår Jona Mellergård som går natur.

Zahra Amini på samma program håller med: det blir som att omyndigför­klara folk. Klasskompi­sen Thea Engström Bennerhult kallar det ett steg tillbaka från principen att alla ska få rösta.

– Det är bra att man har kunskap om landet man ska rösta i. Men det kan förvärra uppdelning­en och segregatio­nen, säger Spri-eleven Nora Mustafa, som får uppdraget att föra gruppens talan inför klassen.

En av de största problemen, menar eleverna, är hur man ska avgöra vad som räknas som kunskap. Det kan ju ändras beroende på vilka som sitter vid makten.

– Till exempel: hjälper kärnkraft i klimatfråg­an? Det är svårt att svara objektivt på, säger Jona Mellergård.

När det är dags att rösta visar alla runt bordet rött kort: förslaget om kunskapste­st faller.

Det gör också förslaget att ge 16-åringar rösträtt – de är för omogna och kan bli påverkade av sina föräldrar, anser elevgruppe­n som jobbat med frågan.

Även idén om expertbesl­ut i klimatfråg­an röstas ner: folkstyret är viktigare, tycker eleverna. Däremot blir det grönt ljus för att förbjuda antidemokr­atiska rörelser.

– Jag tycker vi lyckades diskutera ganska bra. Att prata politik med folk med erfarenhet­er från andra länder är intressant, säger Thea Engström Bennerhult efteråt.

Nora Mustafa vill gärna ha fler gemensamma diskussion­er. Hon har redan gått ett år på språkintro­duktion och är glad över att grupperna nu äntligen gör saker tillsamman­s, på ett sätt som inte skedde tidigare.

– Vårt språk blir ju bättre om vi får chans att prata med de andra. Det känns också bättre nu när vi lär känna dem och de lär känna oss. Tidigare kunde jag känna mig lite otrygg.

Men det gick bra i dag. Och de andra var hjälpsamma, säger Nora.

Att prata politik med folk med erfarenhet­er från andra länder är intressant.

 ?? ?? SAMSTÄMMIG­A. Ali, Nora, Jona, Zahra, Tony, Thea, Samuel och Singoalla från Spri- och naturklass­erna.
VOTERING. Eleverna fick ta ställning till olika förslag om hur demokatin skulle kunna utvecklas.
SAMSTÄMMIG­A. Ali, Nora, Jona, Zahra, Tony, Thea, Samuel och Singoalla från Spri- och naturklass­erna. VOTERING. Eleverna fick ta ställning till olika förslag om hur demokatin skulle kunna utvecklas.
 ?? ?? TALESPERSO­N. Nora Mustafa sammanfatt­ade gruppens slutsatser: ”Alla måste få ha lika rösträtt, oavsett kunskaper. Annars får man bara mer segregatio­n”. I bakgrunden Hytham Kamoga, Zohaib Mustafa och Ali Jamali.
TALESPERSO­N. Nora Mustafa sammanfatt­ade gruppens slutsatser: ”Alla måste få ha lika rösträtt, oavsett kunskaper. Annars får man bara mer segregatio­n”. I bakgrunden Hytham Kamoga, Zohaib Mustafa och Ali Jamali.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden