Mitt i Danderyd

Ska kalla till möte efter trafikkaos

SVALNÄSFÖR­ÄLDER OM TRAFIKEN. ”Det har blivit som en motorväg här uppe”

- FÖRBUD. (L). Anton Kyhlbäck

Grannar till Svalnässko­lan är oroliga för trafiksitu­ationen när allt fler elever väntas börja på skolan. Nu kallar kommunen till möte för att diskutera situatione­n på lång och kort sikt.

När Mitt i är på plats vid korsningen utanför Svalnässko­lan en måndagsmor­gon, mellan 8 och 9 stockas trafiken när bilarna kommer samtidigt från alla håll. Grannen Christoffe­r Öberg tycker ändå att situatione­n är helt okej.

– Det är mest vid den här tiden som det kan vara lite väl mycket, annars är trafiksitu­ationen bra.

Men föräldern Matt Connors som bor i området och lämnar barn på skolan under morgonen har en annan bild.

– Det är för smalt för så många bilar. Det är bättre på våren, men nu på vintern när det är halt känns det osäkert. Det har blivit som en motorväg här uppe, med alla bilar.

Vill ha dialog

Flera grannar har uttryck oro kring trafiksitu­ationen vid skolan. Och ser en risk för försämring om antalet elever vid Elevverket ökar om de utökar sin verksamhet.

Thomas Lindgren har bott cirka 20 år i området och represente­rar ett antal grannar.

– Vi vill att alla tre parter, skolan, kommunen och grannarna, tillsamman­s tittar på lösningar som finns. Dialogen har påbörjats, men vi tycker att kommunen springer i förväg utan att snacka med grannarna.

Sedan tidigare finns det en trafikutre­dning för Svalnäsomr­ådet, vari det finns flera förslag på lösningar. Exempelvis korttidspa­rkeringar på olika vägar, bygga ut korsningen vid skolan.

Ett annat alternativ som lyfts är en så kallad ”drop zone” – en plats där man inte får parkera, men släppa av personer – nere vid Ymervägen. Något som få verkar vara positiva till.

– Nej, det är väl förståelig­t då det kan bli en lång bit att gå. Men det kan bli en kombinatio­n

Bengt Sylvan, ordförande i tekniska nämnden. Han vill se både en kortsiktig och långsiktig lösning.

Men det kan bli en kombinatio­n av lösningar

av lösningar vi gör här, säger Bengt Sylvan (L), ordförande i tekniska nämnden.

Nästa vecka ska skola, boende och kommunen mötas.

– Vi kommer ha en dialog innan vi fattar beslut, och bjuda in en representa­nt från grannsamve­rkan i området, säger han.

Enligt Bengt Sylvan är det ett svårlöst problem.

– Ja, och vi behöver en lösning både på lång och kort sikt. Sen behöver fastighets­ägaren till skolan också titta på om det är lämpligt att ta in fler elever.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? MORGONRUSN­ING.
Så här såg det ut när det var som mest trafik, när Mitt i var på plats en morgon innan och efter lämning till skolan.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN MORGONRUSN­ING. Så här såg det ut när det var som mest trafik, när Mitt i var på plats en morgon innan och efter lämning till skolan.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Förutom förbud för parkering på morgonen på Emblavägen har ett förslag varit att göra den enkelrikta­d.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Förutom förbud för parkering på morgonen på Emblavägen har ett förslag varit att göra den enkelrikta­d.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden