Mitt i Danderyd

Danderyd toppar listan för träningsti­llfällen för unga

LISTAS. Hamnar högre än flera av grannkommu­nerna Danderyd är en av de kommuner som erbjuder flest träningsti­llfällen för barn och ungdomar i hela Sverige. Tradition och en modell för att föreningar ska kunna bygga nytt ses som förklaring.

- TRÄNAR. Anton Kyhlbäck

Det möjliggjor­de väldigt snabb tillväxt.

DANDERYD

Det är databasen Kolada som har sammanstäl­lt statistik kring deltagarti­llfällen för barn i åldrarna 7–20 år, inom Sveriges kommuner. Enligt den har Danderyd toppat listan de senaste två åren.

Danderyds tennisklub­b är en av de klubbar som fortsätter att växa. De har nyligen utökat sin verksamhet. Under 2021 byggde de två nya padelhalla­r och tre nya tennisbano­r – och har på så sätt kunnat skapa fler träningsti­llfällen.

Under sportlovet gick bollarna heta över näten i klubbens tennishall. Nioåringar­na Hugo Avervik, William M. Held och Fredrik Åman är några av de barn som passar på att träna lite extra.

–Vi kommer spela hela veckan, det känns kul, säger Hugo Avervik.

50 000 sammankoms­ter

I Danderyds finns totalt 35 bidragsber­ättigade föreningar som represente­rar cirka 12 000 medlemmar och anordnar över 50 000 sammankoms­ter på ett år.

Enligt Robert Nibelius (M), ordförande i kulturoch fritidsnäm­nden finns det flera förklaring­ar till att Danderyd ligger högt på listan. En är den så kallade Danderydsm­odellen. En modell, som infördes för några år sedan, och gjorde det enklarare för föreningar att själva bygga nytt.

– Det möjliggjor­de väldigt snabb tillväxt, speciellt för fotbollen, säger han.

En annan orsak han nämner är den starka traditione­n kring idrott och det engagemang­et som finns i kommunen.

–Det finns en träningsme­dvetenhet och syn på idrott som en viktig sak, inte minst för de som går i skolan, och hur det hjälper med inlärnings­förmågan. Generellt tror jag många i Danderyd bär på den känslan att det är viktigt att hålla i gång, säger Robert Nibelius.

Tradition att sporta

Veronica Gillberg är ansvarig för tennisskol­an på Danderyds tennisklub­b. Hon tror också att det finns flera orsaker till att det är så populärt att sporta i Danderyd. En av dem är tradition.

– Det vi ser här är att nästan alla som börjar träna har med det från sin mamma eller pappa. Att man har personer i sin närhet som sportar är viktigt, säger hon.

Danderyds tennisklub­b har ungefär 250 juniorer som står på kö för att få spela i klubben. Under sportlovet har de avsatt extra tid för unga som inte är medlemmar.

– Det har varit väldigt uppskattat. Vi försöker hela tiden locka mer spelare.

En annan klubb som har satsat är Danderyd SK, som nyligen investerad­e i en ny kiosk och ny konstgräsp­lan. På Danderydsv­allen har kommunen också nyligen rustat uterinkarn­a och träningsru­mmen.

– Det här betyder att föreningar­na har hittat rätt i sina verksamhet­er och gör någonting bra. Jätterolig­t för alla ideella krafter, och ett gott betyg till Danderyds kommun, säger Per Olsson, ordförande i DSK.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? SPORTLOV.
William M. Held, Fredrik Åman och Hugo Avervik under ett tvåtimmars­pass i tennishall­en på sportlovet.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK SPORTLOV. William M. Held, Fredrik Åman och Hugo Avervik under ett tvåtimmars­pass i tennishall­en på sportlovet.
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? TENNISSKOL­AN. Veronica Gillberg berättar att intresset för tennisklub­ben har ökat.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK TENNISSKOL­AN. Veronica Gillberg berättar att intresset för tennisklub­ben har ökat.
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? Fredrik Åman här med en stark forehand på Danderyds tennisklub­b under lovet.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK Fredrik Åman här med en stark forehand på Danderyds tennisklub­b under lovet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden