Mitt i Danderyd

10 000 bostäder blir möjliga i nya planen

Mer om översiktsp­lan BEVARA. Vill hellre diskutera bevarandet än nybyggande­t

- En översiktsp­lan Danderyds Den 13 februari Anton Kyhlbäck

Man kan bygga precis var som helst, när som helst och hur som helst.

DANDERYD

Snart är Danderyd kommuns nya översiktsp­lan klar.

Men alla är inte nöjda. Villaägare­föreningen med 1 000 medlemmar i Danderyd anser att den lämnar fältet öppet för ökat byggande.

Anita Enflo, ordförande i Villaägare­föreningen är kritisk mot den nya översiktsp­lanen i Danderyd som väntas klubbas igenom senare i vår.

Vi möter henne vid Gropen, området intill viadukten strax norr om Mörby centrum. Hon tar det som ett exempel på ett område som hade kunnat skyddas i en översiktsp­lan.

–Egentligen ska vara en park här. Men det har blivit en parkerings­plats, och ser inget vidare ut, säger hon.

Nyligen avslutades samrådet med allmänhete­n om översiktsp­lanen, ett arbete som pågått sedan 2018.

Då fick man tycka till om hur kommunen ska utvecklas. I maj väntas den klubbas i kommunfull­mäktige.

Bättre demokratis­k process

Enligt Anita Enflo bör Danderyds kommun i sin översiktsp­lan bli tydligare kring hur de vill bevara grönområde­n, villastade­n, samt minska buller och avgaser.

Är inte tanken med en översiktsp­lan att den ska vara översiktli­g och peka ut en riktning?

– Jo, men vi tycker att den här är för tillåtande. Man kan bygga precis var som helst, när som helst och hur som helst, säger hon.

Hon menar också att en tydligare plan skulle göra planproces­ser i mer demokratis­ka.

–Det skulle göra att fler detaljplan­eändringar måste gå igenom kommunfull­mäktige. Exempelvis detaljplan­eändringar­na för Mörby centrum eller Patienthot­ellet vid sjukhuset. Det är exempel på stora ändringar som förändrar bilden av vår kommun. Men där man har tagit beslut i slutna rum.

Vill inte bygga nytt

I förslaget till översiktsp­lan står också att man på sikt skulle kunna planera för 9 000 till 11 000 nya bostäder i Danderyd om man grävde ner E18.

Anita Enflo tycker att mer fokus ska ligga på att bevara områden i stället för att bygga.

– Vi är bland de mest tätbebyggd­a kommunerna i Sverige, samtidigt som vi har tagit ansvar och bygger vackert. Det ska vi fortsätta med.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? ●
●
● avslutades samrådet för den nya översiktsp­lanen i Danderyd.
KRITISK. ”Egentligen ska vara en park här”, säger Anita Enflo, ordförande i Villaägarf­öreningen, som menar att Gropen är exempel på ett område som hade kunnat skyddas i en översiktsp­lan.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK ● ● ● avslutades samrådet för den nya översiktsp­lanen i Danderyd. KRITISK. ”Egentligen ska vara en park här”, säger Anita Enflo, ordförande i Villaägarf­öreningen, som menar att Gropen är exempel på ett område som hade kunnat skyddas i en översiktsp­lan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden