Mitt i Danderyd

Prisad ostmakare på Rindö jubilerar

RESA. Från florist till mejerist på tio år

- Fredrik Sjöquist

Kan man inte så kan man lära sig. Så tänkte Anna Kälvebrand och startade Ostmakerie­t på Rindö tillsamman­s med maken Jocke.

Nu firar det lilla mejeriet tioårsjubi­leum.

– Jag visste att jag ville ha ett hantverk och en kompis tyckte att jag skulle satsa på mathantver­k – ost, berättar Anna Kälvebrand.

Det var lite mer än tio år sedan. Anna hade jobbat som florist och ville byta yrkesbana.

– Jag gillade ost och tyckte det verkade spännande, men kunde inte så mycket.

Sedan dess har mycket hänt. Ostmakerie­t på Rindö har mer än fördubblat sin produktion och flera av Annas ostar har vunnit priser. Men i början var det mycket hårt arbete berättar hon.

Pluggade mathantver­k

Mejeriet som varit en maskinhall ägd av försvaret renoverade hon och maken på mindre än ett halvår.

Mot alla råd lånade hon på huset för att starta verksamhet­en. Anna gick en mathantver­kskurs på Eldrimner i Jämtland, Jürss mejerikurs i Flen och pluggade på Komvux. Samtidigt gjorde hon firmans första hemsida, skapade loggan och försökte googla till sig så mycket kunskap hon kunde.

– Jag fattar inte att jag orkade, säger hon.

Viktigt fika

Första tiden gick företaget runt på kaféverksa­mheten avslöjar hon. De första ostarna blev inte riktigt som hon tänkt sig.

– Men folk köpte och kom tillbaka. Det är ett hantverk man lär sig.

Intervjun avbryts kort när maken Jocke, som m till vardags kör r mjölk, kommer in och levererar några glödlampor till 10-årsjubilee­t.

Inne i mejeriet jobbar Elin n Lindqvist med sin prisvinnan­de vasslessle­sorbet. Hon har jobbat på Ostmakerie­t i tre år.

– Det tog flera månader att ta fram sorbeten. Jag fick prova mig fram. Det måste till exempel vara en exakt mängd socker, säger hon.

Mozzarella­ns gåta

Nästa utmaning som Anna Kälvebrand hoppas får klar till sommaren är en egen mozzarella­ost på komjölk – ”fior di latte”.

– Det är den svåraste osten att göra. Det har blivit många misslyckan­den, säger hon.

– Jag vet hur man gör, men jag har inte knäckt hantverket bakom.

Jag gillade ost och tyckte det verkade spännande.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? JUBILEUMSD­EKORATION. ”Vissa dagar känns det som det gått väldigt fort, och vissa dagar som det varit hela mitt liv”, säger Anna Kälvebrand.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN JUBILEUMSD­EKORATION. ”Vissa dagar känns det som det gått väldigt fort, och vissa dagar som det varit hela mitt liv”, säger Anna Kälvebrand.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? GLASSIG. Elin Lindqvist är glassmakar­e men kan en del om ost också.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN GLASSIG. Elin Lindqvist är glassmakar­e men kan en del om ost också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden