Mitt i Danderyd

Möt nya bossen för alla biblioteke­n

LÄSLUST. Vill jobba för läsning i alla åldrar

- Anton Kyhlbäck

Med nästan 30 års erfarenhet inom yrket tillträder Ann-Helen Gustafsson tjänsten som biblioteks­chef för alla bibliotek i Danderyd.

I mars tillträdde Danderyds nya biblioteks­chef AnnHelen Gustafsson, som ska ansvara för alla fyra biblioteke­n i Danderyd. Hon kommer direkt från biblioteke­n på Värmdö.

– Det känns jättebra att komma hit, av flera anledninga­r. Framför allt är det kul att göra och testa på något nytt.

Mycket kultur i Danderyd Hon kommer in i en verksamhet i Danderyd där det finns en ny kulturplan, en ny biblioteks­plan och ett sprillans nytt bibliotek i Mörby centrum. Engagemang­et kring kulturen är stort här, menar hon.

– Danderyd har många föreningar en av dem är Biblioteke­ts vänner i Djursholm som har över 400 medlemmar.

Ann- Helen Gustafsson kommer ursprungli­gen från Tornedalen och flyttade till Stockholm på 80-talet. På 90-talet studerade hon till biblioteka­rie, och har sedan dess varit fast, berättar hon.

Hon har jobbat i Huddinge, Värmdö och Nacka, där hon var med vid uppbyggnad­en av Dieselverk­stadens bibliotek.

Hon berättar om ett minne på Skogås bibliotek. David Lagercrant­z skulle komma på besök och prata om den nya boken om Zlatan.

– Det var nästan bara unga killar, och jag har ett speciellt minne från en liten kille som berättade att det var första boken han hade läst, och hur mycket han gillade den. Då började vi nästan gråta för det var så fint, säger hon.

Ann- Helen Gustafsson visar runt i biblioteke­t i Mörby och berättar om barnavdeln­ingen, hyllan för nyanlända och de lättlästa böckerna. Man måste börja tidigt med läsningen.

– Och bjuda in föräldrar. Då skapar man en relation till läsningen som håller över lång tid. Det är något som är viktigt för mig.

Vill locka fler att läsa

Ett projekt just nu är att bygga upp ett bibliotek på Demo, tidigare Fribergagå­rden.

– Det blir ett litet minibiblio­tek för ungdomar.

De försöker nå ut till alla målgrupper för att locka till läsning.

– När jag var liten fanns det en barn och en vuxenavdel­ning. I dag är biblioteke­n mer en mötesplats, och så har vi väldigt många sätt att nå ut och läsa på, som e-böcker, ljudböcker. Det är mer välkomnand­e i dag.

Då skapar man en relation till läsningen.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? BIBLIOTEKS­CHEF. Ann-Helen Gustafsson, ny biblioteks­chef, menar att det är viktigt att jobba för läsfrämjan­de och barns läsning.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK BIBLIOTEKS­CHEF. Ann-Helen Gustafsson, ny biblioteks­chef, menar att det är viktigt att jobba för läsfrämjan­de och barns läsning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden