Mitt i Danderyd

En rödnäbbad and lockade entusiaste­r

”Det är den enda rödhuvade anden i Stockholms län, det var mäktigt”

- Maria Svensson maria.svensson@mitti.se 08-550 550 09

Den sticker verkligen ut, den ser liten galen ut.

VISINGE

Den är en ovanlig gäst i Sverige och nu har den hittat till Visinge. Den rödhuvade dykanden skapade folksamlin­g i Täby.

Runt omkring dammen spatserar fullt med folk. Alla med blicken på vattnet. Sedan den 13 april har en unik fågel skådats i dagvattend­ammarna i Visinge. Den rödhuvade dykanden. Fågelskåda­ren Robert Fried har med sig kikaren för att spana när Mitt i besöker dammarna.

– Jag har sett den en gång tidigare, med det var inte i Sverige, därför är jag här säger han.

Den ser lite galen ut

Under påskhelgen har folk från hela Stockholm besökt området för att få syn på anden som har samma storlek som en gräsand ungefär.

– Det var jättemycke­t folk här hela helgen, och jag förstår varför, för den var verkligen häftig att se, säger Mirela Tomaszewsk­a som bor i närheten och som såg anden med egna ögon.

Idag har hon tagit med barnen Nadia och Kaya och hennes mamma Irena Tomaszewsk­a för att även de skulle få se den.

– Den har röda ögon och en röd näbb och den sticker verkligen ut, den ser liten galen ut, säger hon.

Den rödhuvade dykanden är ovanlig i Sverige, då den häckar i sydöstra Europa och mest vanlig i österut i nordvästra Kina och Mongoliet.

En person som fick den på bild var Achim Rödner, fågelskåda­re och fotograf från Huddinge. Han berättar att det kom fram folk hela tiden för att fråga om anden när han var där och fotade.

– Härligt med ett allt stigande fågelintre­sse. Det är den enda rödhuvade anden i Stockholms län, det var mäktigt att se och fota den, säger han.

Men observatio­ner av den har gjort tidigare i Sverige.

– Den har navigerat fel och är en tillfällig gäst i Sverige, den kan stanna allt från en dag till en månad, säger Stefan Paulin.

Många besökare

Enligt honom sågs den i närheten av Södertälje förra vintern men sedan dess har det inte varit i Stockholms län. Det har varit flitigt med besökare i Täby sedan den upptäcktes i mitten av april berättar han.

– Enligt artdatabas­en (där man kan anmäla upptäckt av arter, reds. anm.) har 163 personer som var där och tittat på den. Då skulle jag tro att det verkliga antalet är mer än det dubbla, säger han.

Men ibland snubblar man på målsnöret.

När Mitt i besöker platsen den 19 april har fågel flugit sin kos, vem vet var den dyker upp härnäst. Kanske kommer den tillbaka till norrort?

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? SÅG ANDEN. Nadia, Kaya med mamma Mirela och mormor Irena Tomaszewsk­a. Irena fick med egna ögon se anden och tog med familjen till platsen igen.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN SÅG ANDEN. Nadia, Kaya med mamma Mirela och mormor Irena Tomaszewsk­a. Irena fick med egna ögon se anden och tog med familjen till platsen igen.
 ?? FOTO: ACHIM RÖDNER ?? OVANLIG GÄST. Här är hanen när han glider fram i Visingedam­marna i Täby. Achim Rödner var en av de som fångade den rödhuvade dykanden på bild.
FOTO: ACHIM RÖDNER OVANLIG GÄST. Här är hanen när han glider fram i Visingedam­marna i Täby. Achim Rödner var en av de som fångade den rödhuvade dykanden på bild.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? HEM. Här har den rödhuvade dykanden setts under flera dagar, Visingedam­marna blev hanens hem för några dagar.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN HEM. Här har den rödhuvade dykanden setts under flera dagar, Visingedam­marna blev hanens hem för några dagar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden