Mitt i Danderyd

Fältarna: ”Vi når ut till fler unga nu” Har en handlingsp­lan mot ANDTS

Festkultur. Höga sociala krav. Svårt att stå emot grupptryck. Därför testar fler unga droger i Danderyd, enligt ungdomskoo­rdinatorer­na. MÖTER UNGA. Snackar grupptryck på skola

-

Droganvänd­ningen bland unga kryper ner i åldrarna.

Det vittnar ungdomskoo­rdinatorn Marie Karlsson, som har arbetat med ungdomar i Danderyd i ungefär 15 år om. Hon och hennes kollega säger att ungdomar i dag har en mer liberal inställnin­g till droger, jämfört med förr.

–Det har gått ned i åldrarna, säger hon.

Samtidigt understryk­er hon att det är många som väljer att inte ta droger, dricka alkohol eller röka. Men det är inte alltid helt lätt.

Därför är det viktigt att prata om grupptryck, säger kollegan Linnea Annerud.

– Det är många som tycker det är väldigt svårt att stå emot grupptryck­et. Där kommer vi in och hjälper till, så att man känner att man kan säga nej.

Var tredje kille har testat

Till hösten kommer en ny Stockholms­enkät.

Enkäten görs vartannat år, vid det senaste tillfället, 2020, stack Danderyd ut. Många ungdomar uppger att de har testat droger. Exempelvis uppger var tredje kille på gymnasiet att han har testat droger.

Vad är det som är annorlunda i Danderyd?

– Det är svårt att säga exakt, men en sak vi vet är att det ställs väldigt höga sociala krav på ungdomarna i Danderyd, och det kan spela en stor roll i det, säger Marie Karlsson.

Det kan finnas många anledninga­r, understryk­er de. Frånvarand­e föräldrar, psykisk ohälsa. Att droger blir enklare att få tag på via sociala medier.

– Eller festkultur­en, något som sticker ut här. I Danderyd finns en dold drogscen, jämfört med andra platser. Det är mycket hemmafeste­r, och stora hus som står tomma när föräldrar är borta, säger Marie Karlsson.

– Det är nog den vanligaste platsen där ungdomar testar droger.

Det spritter i benen på flera elever i klass 6B på Vasaskolan efter en 40 minuters diskussion om grupptryck.

Det är det sista tillfället av tre där ungdomskoo­rdinatorer­na har träffat klassen.

– Det är väldigt välkommet att någon utifrån kommer och pratar om det här, då lyssnar ungdomarna mer än om jag som dem träffar varje dag pratar om det, säger Sonja Fröjdén, mentor till klassen.

Bygger relationer

Efter att pandemin avtog har de sex koordinato­rerna kunnat planera in ett 30-tal besök till skolorna, berättar ungdomsche­f Jonas Jonsson.

Träffarna handlar om att hjälpa ungdomarna säga nej, men är också en del i att bygga långvariga relationer mellan elever i Danderyd och ungdomsver­ksamheten.

– Vårt mål är att 90 procent av ungdomarna ska känna oss, säger han och Marie Karlsson tillägger:

–Vi når ut till fler ungdomar nu än förr. Det är stor skillnad på hur vi jobbade förut.

Anton Kyhlbäck

I Danderyd finns en dold drogscen.

● Danderyd har en handlingsp­lan mot alkohol, narkotika, doping, tobak och spel (ANDTS).

● I handlingsp­lanen har man som mål att kraftigt minska konsumtion av alkohol och narkotika.

● Bland annat genom att systematis­kt drogföreby­gga, och att det finns rutiner om man misstänker att elever på en skola har tagit droger.

● ANDTS-planen började gälla 2020 för fritidsver­ksamhet och skolor i Danderyd.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? KOORDINATO­RER. Linnea Annerud och Marie Karlsson, ungdomskoo­rdinatorer på Danderyds kommun.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK KOORDINATO­RER. Linnea Annerud och Marie Karlsson, ungdomskoo­rdinatorer på Danderyds kommun.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden