Mitt i Danderyd

”Givande att göra en insats”

 I mitten på 1990-talet lyckades han rädda Cedergrens­ka tornet genom föreningse­ngagemang. Nu prisas journalist­en, liberalen och föreningsm­änniskan Gunnar Andrén med en hedersplak­ett för sitt engagemang i föreningsl­ivet i Danderyd.

- Text & foto: Anton Kyhlbäck

”Jag har själva så många gånger varit med och delat ut utmärkelse­r under min tid inom politiken och föreningsl­ivet, så det känns annorlunda och överraskan­de att själv få ett pris.”

Du får det här priset för ditt engagemang inom föreningsl­ivet. Har du några tankar om det?

”Att det här landet har utvecklats till det välståndsl­and det är i dag beror bland annat på det rika föreningsl­ivet. Det har fattats många tokiga beslut, men ännu fler kloka beslut bland alla som har engagerat sig.

Jag har försökt bidra med att dra mitt lilla strå till stacken, och gör det fortfarand­e.

Inom föreningsl­ivet lär man sig så mycket. Man lär också känna många människor. En gång frågade jag Olof Palme, som jag kände väl, hur många personer han kände genom politiken. Han svarade efter betänketid, kanske 3 000.

Det var talande för hans engagemang och hur man kan påverka. Det är väldigt många, alla kände till honom, räkna själv på hur många du känner och känner till dig.”

Det talas om att färre vill engagera sig i föreningsl­ivet nu för tiden.

”Det har man sagt sedan mitten på 50-talet när tv-apparaten kom. Visst får vi mycket av det sociala som vi behöver hemma via skärmen. Men intresset för föreningsl­ivet är stabilt.

Jag tror inte det är så stor skillnad från förr. Det ser olika ut, exempelvis har Röda korset just nu rekordmång­a medlemmar och engagemang­et för föreningsl­ivet i sporten är stort.

Tanken att värva massa unga 20-åringar till hembygdsfö­reningarna har aldrig fungerat. När du är mellan 18 och 45 har du annat för dig.”

Varför ska man engagera sig?

Det har man sagt sedan mitten på 50-talet när tv-apparaten kom.

”Du får uppleva saker och träffa människor som du annars aldrig skulle göra. Det som är givande är att man gör en insats för andra, det ska man komma ihåg.”

 ?? FOTO:MOSTPHOTOS ?? STOCKSUND
FOTO:MOSTPHOTOS STOCKSUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden