Mitt i Danderyd

Läkare varnar för att injicera fillers

PROBLEM. Kvinna fick hål in i bröstkorge­n

- Ingrid Johansson

En kvinna drabbades av en så svår inflammati­on efter att fillers injicerats i brösten att ett hål uppstått in mot lungorna. Läkaren har nu anmält fillerspro­dukten till Läkemedels­verket.

Att injicera fillers har blivit ett populärt sätt att få större läppar, bröst eller stjärt, och det finns en uppsjö kliniker i Stockholm som utför ingreppen. Men det finns risker.

Kvinnan som anmälan gäller injicerade­s med en vattenbase­rad filler i brösten vid en skönhetskl­inik i Stockholm 2017 och 2018.

Sedan dess har hon haft återkomman­de problem.

En datortomog­rafi visade på en ansamling av vätska och var, ”från en kronisk inflammati­on av främmande material, fillers, i bröstförst­orande syfte”, skriver Helena Sackey, överläkare vid Bröstcentr­um på Karolinska i Solna, i sin anmälan av preparatet till Läkemedels­verket.

– Bröstcentr­a och kirurgklin­iker i Stockholm har de senaste året haft över en handfull patienter med svåra komplikati­oner av fillers i bröst och rumpa, säger hon.

Tror på fler fall

Hon tror också att det finns ett stort mörkertal med patienter som drabbas av besvär.

– Det handlar om allt från enklare infektione­r som behandlas med antibiotik­a och eventuellt dränage, till långdragna infektione­r eller inflammati­oner.

Av anmälan framgår att den här kvinnans infektion läkte ut efter dränage och flera antibiotik­akurer. Så småningom lät hon operera in inplantat i brösten.

Men de behövde rättas till, och det var då plastikkir­urgen gjorde upptäckten: Det fattades andningsmu­skulatur i nedre delen av bröstkorge­n.

Helena Sackey kan inte kommentera enskilda fall, men förklarar att kroppen försöker kapsla in fillersmat­erialet, och då kan vävnad förstöras runt omkring.

Kvinnan får nu hjälp på Karolinska­s thoraxklin­ik, där man diskuterat att sätta in en goretexpla­tta i den hålighet som uppstått. I så fall måste revben tas bort.

Kliniken: ”Följer beslut”

Den berörda kliniken skriver i ett mejl: ”Vi välkomnar att Inspektion­en för vård och omsorg samt Läkemedels­verket granskar den kritik som framförts. Framgår det att våra behandling­ar, behandling­smetoder eller insatsvaro­r inte är förenliga med god medicinsk praxis böjer vi oss givetvis efter myndighete­rnas rekommenda­tioner”.

Vi har det senaste året haft över en handfull patienter med svåra komplikati­oner.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RISKFYLLT. Fillers kan leda till svåra infektione­r, varnar läkare.
FOTO: MOSTPHOTOS RISKFYLLT. Fillers kan leda till svåra infektione­r, varnar läkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden