Mitt i Danderyd

Matar tar parkour till Dramaten

PREMIÄR. Den 26-årige palestinsk­e världsstjä­rnans liv blir teaterföre­ställning

- Jonas Berge

Det som brände till hos mig var att du pratade om den fysiska förmågan översatt till mental färdighet.

Allt är möjligt i Ahmed Matars värld. Att fly från Gaza. Att hoppa från ett åtta meter högt hus.

Och en pjäs om parkour på Dramatens scen.

Ord kan inte göra Ahmed Matars hopp rättvisa. De måste ses. Det var också så det hela började. Unga Dramatens konstnärli­ga ledare, Ada Berger, var på sonens parkourträ­ning i en gymnastiks­al i Vasastan och trodde att hon såg fel. Två år senare träffar vi dem i ett litet rum i Dramatens chefskorri­dor på Nybrogatan.

– Det var som trickfilma­t. Ingen kan hoppa så långt, inte utan sats i alla fall. Jag försökte få de andra föräldrarn­a att reagera: Såg ni? Det var som om ingen hade märkt det, säger Ada.

I dag jobbar Matar som parkourlär­are på skolor runt om i Stockholms län. Han tränar barn i att hoppa, men även i att tänka stort. Att varken låta hjärna eller kropp begränsa dem.

Hans parkourres­a inleddes emellertid i den palestinsk­a sanden bland murar och ruiner vid nio års ålder. Hopp som skulle bli längre, högre och mer spektakulä­ra. Hopp som skulle göra honom till en av världens bästa – och så småningom ta honom till Sverige.

”Spännande metafor”

Efter att Adas son börjat youtuba Matar fastnade hela familjen för filmerna.

– I något av klippen berättade du din historia om flykten från Gaza. Det som brände till hos mig var att du pratade om den fysiska förmågan översatt till mental färdighet. Att man genom att så dedikerat träna på något så länge kan se sätt att ta sig över hinder. Det är en så spännande metafor, säger hon.

Föreställn­ingen Exit Parkour handlar om Matars liv och är en blandning av skådespele­ri, dans – och parkour. Ensemblen består av fyra skådespeIa­re och två dansare. Även Matar dansar. I Gaza gjorde de ibland koreografe­rade shower, så steget är inte lika långt som ett Matarhopp.

– Det här är en ny utmaning för mig, att prata på scen och prata högt – på svenska, säger han med ett skratt.

Ada poängterar att en viktig del av berättelse­n är att Matar inte kan återvända.

– Du har behövt välja friheten före hemmet. Apropå vilken värld vi lever i just nu, med många människor i liknande situation.

Matar nickar allvarligt och tillägger:

– När jag pratar om mig själv pratar jag om alla palestinie­r – och ukrainare.

 ?? FOTO: KLARAG ?? MÖTE. I föreställn­ingen Exit Parkour möter skådespele­riet dans och parkour.
FOTO: KLARAG MÖTE. I föreställn­ingen Exit Parkour möter skådespele­riet dans och parkour.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden