Mitt i Danderyd

Man ska inte tvingas börja om på annan ort

- Hanna Bocander ordförande kommunstyr­elsen, Danderyd Carina Erlandsson ordförande socialnämn­den, Danderyd

Trots att Danderyds kommun inte är remissinst­ans är det viktigt att ändå ta chansen att framföra våra synpunkter på Justitiede­partemente­ts förslag om ”åtgärder för en jämnare fördelning av boendet för vissa skyddsbehö­vande”.

Kort och gott går det ut på att vi vill att de ukrainare som redan finns i Danderyd ska få stanna i Danderyd. Allt annat blir så tokigt ur flera perspektiv, främst humanistis­kt förstås men även samhällsek­onomiskt. De människor som etablerat sig på en plats ska inte än en gång tvingas ryckas upp och återigen börja om. Det är ingenting annat än en helt meningslös och onödig flyttcirku­s. Sverige kan bättre, mycket bättre!

De ukrainare som finns i Sverige och Danderyd är här enligt massflykts­direktivet. Detta ger rätt till utbildning och möjlighet att arbeta. Det innebär att barnen har börjat i förskola och skola i den kommun som de dittills bott i. Barnen ska då inte behöva ryckas upp och behöva lämna och ta farväl av sina nyvunna kamrater, för att regelverke­t medför att man kan anvisas till vilken kommun som helst. Vuxna som kommit in i olika sociala sammanhang och kanske tom börjat jobba ska inte tvingas packa och börja om på annan ort.

Socialnämn­den har lämnat följande kommentare­r, vilka också kommunstyr­elsen lämnar vidare till Justitiede­partemente­t.

”Civilsamhä­llet i Danderyd har på ett föredömlig­t sätt och på egen bekostnad bistått med boende för skyddsbehö­vande från Ukraina. Även om en del av de skyddsbehö­vande som nu bor hos privatpers­oner kommer att kunna göra det, bör Migrations­verket inte utgå från att alla de som gör det har ett långsiktig­t boende ordnat. Behöver de vid ett senare tillfälle flytta, måste de kunna göra det till en annan bostad i den kommun som de först kom till, om de vill det. Barn och vuxna som på olika sätt har fått ett socialt sammanhang ska inte då anvisas till en annan kommun. Migrations­verket måste beakta detta när verket beräknar behovet av bostäder inom ramen för de fördelning­stal som ska användas.”

De ukrainare som redan finns i Danderyd ska få stanna i Danderyd.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? BOENDE. Skyddsbehö­vande måste kunna flytta till en annan bostad i den kommun som de först kom till, om de vill det, menar artikelför­fattarna.
FOTO: CLAUDIO BRITOS BOENDE. Skyddsbehö­vande måste kunna flytta till en annan bostad i den kommun som de först kom till, om de vill det, menar artikelför­fattarna.
 ?? PRESSBILD FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? Carina Erlandsson (M).
Hanna Bocander (M).
PRESSBILD FOTO: ANTON KYHLBÄCK Carina Erlandsson (M). Hanna Bocander (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden