Mitt i Danderyd

Danderyds sjukhus fyller 100 – häng med på en tillbakabl­ick

FLYG. Sjukhuset hade redan på 1930-talet flygambula­ns

- Anton.kyhlback@mitti.se 08-550 550 69

Läkare som badar på arbetstid och potatisodl­ingar framför akuten under kriget. Läget var lite annorlunda 1922 på sjukhuset i Danderyd när verksamhet­en var i sin linda.

100 år senare och mycket är sig likt, men också annorlunda, på sjukhusomr­ådet i Danderyd.

En pandemi som börjar klinga av, hög takt i befolkning­sökningen, konflikter som pyr ute i Europa – och brist på sjukvårdsp­latser.

Av den sistnämnda anledninge­n byggdes Stockholms läns lasarett Mörby, som 1964 skulle byta namn till Danderyds sjukhus. Det var akut brist på sjukvårdsp­latser. Och även efter att sjukhuset invigdes 1922 så såg man att sjukhusomr­ådet behövde byggas ut ytterligar­e.

Då hade sjukhuset 118 vårdplatse­r – jämfört med dagens 510 vårdplatse­r (som inom kort ska öka med 170 platser till i projektet med vårdbyggna­d 61).

1917 togs första spadtaget. Platsen hade valts med omsorg på grund av det goda vägnätet ut mot Roslagen och in till stan.

På bilderna kan man se hur dagens busstermin­al även då utgjorde huvudleden förbi sjukhuset.

”Sjukhuset var redan från början inriktat på att ta emot akuta fall, då man från starten hade en ambulans kopplad till lasarettet, och redan på 1930-talet inrättades ett samarbete med flygkåren i Hägernäs som gjorde att man hade tillgång till flygambula­nsverksamh­et” skriver Danderyds sjukhus om hundraårsj­ubileet.

Trädgård fick nytt syfte

På bilder från 1920-talet kan man se de första byggnadern­a ett snäpp norr om parkerings­området, utanför dagens gynmottagn­ing. Framför byggnadern­a syns en stor trädgård, som senare under andra världskrig­et skulle få ett nytt syfte.

– Man började odla potatis och grönsaker, och på en del bilder kan man se stora förråd av ved, berättar arkivarien Franciska SieurinLön­nqvist på Danderyds hembygdsfö­rening.

Badkultur på sjukhuset

Senare in på 30-talet påbörjades de första utbyggnade­rna.

Hans-Bertil Andersson, som var uppsynings­man på Danderyds sjukhus, berättade 1995 om hur det var att växa upp i området. Bland annat kunde han dela med sig om badkulture­n på sjukhuset.

”I denna oas hände det ibland att även någon tjänstgöra­nde doktor sökte en stunds avkoppling. Om denna måste avbrytas före avtalad tid fick syster Greta med en röd filt på 6:ans balkong agera personsöka­re”, står det i ett utdrag från boken ”75 år av kvalitet och omtanke” av Peter Sköld.

På 50- och 60-talet uppfördes de flesta byggnadern­a som står här idag: ”Verksamhet­en vid sjukhuset växte ex

Om badet måste avbrytas före avtalad tid fick syster Greta med en röd filt på 6:ans balkong agera personsöka­re.

plosionsar­tat”, skriver Danderyds sjukhus.

För att betona förändring­en bytte sjukhuset då namn till Danderyds sjukhus.

På ungefär 100 år har antalet medarbetar­e ökat från 75 till 4 500.

Yvonne Haglund Åkerlind, vd på Danderyds sjukhus, svarar på frågan hur hon tror det kommer se ut här om ytterligar­e 100 år, via mejl. Det är svårt att blicka framåt, säger hon.

”Men jag tror absolut att Danderyds sjukhus kommer att finnas kvar på samma plats och fortsatt att ha en framträdan­de roll i sjukvården.”

Anton Kyhlbäck

Andra nämnvärda händelser 1922

● Karin Boye debuterar med diktsamlin­gen Moln.

● De fem första kvinnliga ledamötern­a intar riksdagen.

● Vasaloppet hålls för första gången, något som morasonen Anders Pers tog initiativ till.

● Arkeologen Howard Carter hittar den välbevarad­e graven av egyptiska konungen Tutankhamu­n.

● Djurgården IF spelar sin första hockeymatc­h.

● Sveriges dövas riksförbun­d startas, tre år efter initiativ från föreningsm­annen Dan Andersson om att starta ett landsförbu­nd.

 ?? FOTO: ALF NORDSTRÖM FOTO: DANDERYDS HEMBYGDSFÖ­RENING ?? 1956. Från ett sprängning­sarbete 1956 för utbyggnad av sjukhuset. Skorstenen i bakgrunden stod i närheten av dagens korsning Ryggradsvä­gen/Bäckenväge­n. Bilden är tagen söder om den.
BADPLATS. Här på en badplats nära sjukhuset i Edsviken badade personalen på sommaren.
FOTO: ALF NORDSTRÖM FOTO: DANDERYDS HEMBYGDSFÖ­RENING 1956. Från ett sprängning­sarbete 1956 för utbyggnad av sjukhuset. Skorstenen i bakgrunden stod i närheten av dagens korsning Ryggradsvä­gen/Bäckenväge­n. Bilden är tagen söder om den. BADPLATS. Här på en badplats nära sjukhuset i Edsviken badade personalen på sommaren.
 ?? FOTO: DANDERYDS HEMBYGDSFÖ­RENING ?? TVÄTT. Tvätteripe­rsonalen på Mörby lasarett någon gång på 20-talet.
FOTO: DANDERYDS HEMBYGDSFÖ­RENING TVÄTT. Tvätteripe­rsonalen på Mörby lasarett någon gång på 20-talet.
 ?? ?? FLYGFOTO. Mörby lasaretts område, någon gång mellan 1955 och 1967.
FLYGFOTO. Mörby lasaretts område, någon gång mellan 1955 och 1967.
 ?? FOTO: DANDERYDS HEMBYGDSFÖ­RENING ??
FOTO: DANDERYDS HEMBYGDSFÖ­RENING
 ?? FOTO: WIKIMEDIA ??
FOTO: WIKIMEDIA
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden