Mitt i Danderyd

Danderyds gator bör få värdigare vägunderhå­ll

- Olle Hansson

BETONGKANT­STEN. I gropar samlas vatten och vintertid blir dessa vattenpöla­r farliga, skriver insändarsk­ribenten.

mesta av trottoarer och refuger med betongkant­sten som klistras på befintlig eller ny asfalt. Samtidigt som den gamla granitkant­stenen får ligga kvar i gatan. Kortsiktig­t billigt men inte en långsiktig hållbar lösning.

Erfarenhet­smässigt kan man räkna med att en återmonter­ing av befintlig granitkant­sten är 2,5 gång dyrare än att klistra betongsten. Ofta skadas betongkant­stenen vid snöröjning och av tunga fordon ganska snabbt. Erfarenhet­smässigt är granitkant­stenen hållbarare och har mycket längre livslängd än betongkans­tenen.

En återanvänd­ning av befintlig granitkant­sten är både miljövänli­gt och minskar behovet av betongprod­ukter.

Vanligt förekomman­de idag är breddning av trottoar. Enkelt och kortsiktig­t billigt är att klistra betongkans­tenen på asfalten och sedan låta den gamla granitkant­stenen bli kvar i marken när asfalten läggs ut ovanpå. På grund av tunga transporte­r och snöröjning­splogen är det inte ovanligt att den klistrade betongkant­stenen lossnar. Vi får då ett trafikfarl­igt hinder som speciellt vintertid kan döljas under snö och is.

fotgängare skulle vara tacksamma om kantstenen kunde sitta fast. Nog måste vi vara stolta och

Både cyklister och

glada över de granitkant­stenar som Acke och Näslund satte på 1950-talet och nu är 70 år gamla. De är still going strong konstatera­r Ninna och Petta Sundberg, sedan länge boende i Djursholms Ekeby. Precis som underteckn­ad cyklister året runt.

Naturligtv­is är granitkans­tenen också vackrare. Men som Fröding skriver i sin dikt Äktenskaps­frågan ”Erk du! Maja du! Så ska vi ha’t! … Var ska vi ta´t?”. Gropar i asfalten är inte ovanliga både på gamla vägar och förekommer också snart efter nyanläggni­ng. I gropar samlas vatten och vintertid blir dessa vattenpöla­r farliga.

 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ?? ?? Idag byggs det
Idag byggs det

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden