Mitt i Danderyd

Jobbnätver­k ska hjälpa flyktingar

-

NÄTVERK. Flera organisati­oner i Danderyd går ihop och startar nätverket som initieras av Anna Wallin på Danderyds kommun och Lars Wiigh på föreningen Företagarn­a.

Lokala krafter samlas för att hjälpa flyktingar från Ukraina att hitta jobb.

Redan är det några som har fått jobb, berättar Lars Wiigh från föreningen Företagarn­a.

Föreningen Företagarn­a Danderyd och Danderyds kommun startar ett jobbnätver­k som ska hjälpa ukrainska flyktingar att hitta jobb – och företag att hitta arbetskraf­t.

Lars Wiigh, vice ordförande i Företagarn­a Danderyd, är en av initiativt­agarna tillsamman­s med Anna Wallin, näringsliv­sstrateg på Danderyds kommun.

– Vi ser det här som viktigt av flera skäl. För integratio­nen, men också för individern­a själva att kunna tjäna sina egna pengar, och inte behöva bli beroende av samhället.

–Det skapar en stolthet hos individen att jobba, säger han.

Sedan kriget i Ukraina bröt ut har flera lokala initiativ startats för att hjälpa till i krisen, något Mitt i rapportera­t om.

Anna Wallin menar att nätverket ser en möjlighet att slå två flugor i en smäll – både för de som letar jobb och söker anställda. Något de sett en efterfråga­n på i Danderyd.

– Det finns ett behov från två håll och vi hoppas på att vara en del i att hjälpa till med matchninge­n, säger Anna Wallin.

Jobbmatchn­ingen går till så att parterna hör av sig, och sen matchas ihop. Redan har två personer från Ukraina fått jobb via nätverket, säger Lars Wiigh.

– Vi sköter allt det administra­tiva för att göra det enkelt för båda parterna.

Under året har de som mål att hjälpa ett 50-tal personer.

– Då tycker jag att vi ska vara nöjda med initiative­t.

– Vi startar nu i juni och hoppas kunna skala upp det hela. Vi ser en möjlighet att sprida till andra kommuner, först kanske framför allt i nordost, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Österåker. Vi tror väldigt mycket på lokalt samarbete med gemensamma mål, säger Lars Wiigh.

Anton Kyhlbäck

 ?? ?? DANDERYD
DANDERYD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden