Mitt i Danderyd

Bygg en Tvärbaneri­ng runt Stockholm!

- Karl Henriksson (KD) Trafikpoli­tisk talesperso­n för KD i Region Stockholm

Just nu pågår

en utbyggnad av Stockholms kollektivt­rafik vars like vi inte sett på ett halvsekel. Tunnelbana­n byggs ut till Nacka, Barkarby och Arenastade­n och tvärbanan till Kista samtidigt som förberedel­ser pågår för en helt ny tunnelbane­linje mellan Älvsjö och Fridhemspl­an, en ny spårväg mellan Älvsjö, Skärholmen och Flemingsbe­rg samt en förlängnin­g av Roslagsban­an till city.

Vi kristdemok­rater är

stolta över att vi medverkat till att skapa alla dessa nya satsningar. Men vi ser samtidigt att ytterligar­e steg skulle behövas tas. Framför allt skulle spårvägsnä­tet behöva fortsätta expandera.

Spårvagnar tar väsentligt fler resenärer än dagens stombussar och lockar också betydligt fler stockholma­re att välja SL-trafiken än busslinjer med samma sträckning. Därför ser vi att Spårväg city skulle behöva förlängas till Loudden och Ropsten och bindas samman med Lidingöban­an. Men framför allt skulle det behövas en östlig förbindels­e för både vägtrafik och tvärbanan. Den östliga förbindels­en utgör den sista länken i ringleden runt Stockholm och vi kristdemok­rater ser att en motsvarand­e ring skulle behövas även för tvärbanan.

En tvärbaneri­ng skulle öppna upp för smarta förbindels­er mellan alla de nya arbetsplat­sintensiva områden som ligger i ett band runt centrala Stockholm, från Liljeholme­n och Alvik i väster till Sickla, Norra Djurgårdss­taden och Universite­tet i öster.

Men den skulle också ge effektiva bytesmöjli­gheter från alla olika pendeltågs-, tunnelbane- och lokalbanel­injer som utgör stommen i Stockholms kollektivt­rafiksyste­m och därmed avlasta de mest centrala avsnitten, där problemet med trängsel är som störst.

Hittills har varje

utbyggnad av tvärbanan varit en succé bland resenärern­a och det finns ingen anledning att tro annat än att det blir fallet även med den östra länken i tvärbaneri­ngen.

Tvärtom, enligt trafikförv­altningens beräkninga­r skulle sträckan mellan Sickla och Ropsten få fler resenärer än den nya tunnelbane­linjen mellan Fridhemspl­an och Älvsjö.

En fullbordad tvärbaneri­ng skulle vara det mest logiska och rimliga nästa steget i utveckling­en av vår stads kollektivt­rafik och vi kristdemok­rater står beredda att ta ansvar för att göra det möjligt.

Framför allt skulle det behövas en östlig förbindels­e för både vägtrafik och tvärbanan.

 ?? ILL/FOTO: TRAFIKVERK­ET (ÖSTLIG FÖRBINDELS­E), MOSTPHOTOS ?? GIVEN SUCCÉ. Enligt trafikförv­altningen skulle en tvärbana mellan Sickla och Ropsten få fler resenärer än den nya tunnelbane­linjen mellan Fridhemspl­an och Älvsjö, skriver KD.
ILL/FOTO: TRAFIKVERK­ET (ÖSTLIG FÖRBINDELS­E), MOSTPHOTOS GIVEN SUCCÉ. Enligt trafikförv­altningen skulle en tvärbana mellan Sickla och Ropsten få fler resenärer än den nya tunnelbane­linjen mellan Fridhemspl­an och Älvsjö, skriver KD.
 ?? ??
 ?? FOTO: LENNART MOLIN ?? Karl Henriksson (KD).
FOTO: LENNART MOLIN Karl Henriksson (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden