Mitt i Danderyd

Informatio­n till dig som också bryr dig om hur politiker i Danderyd hanterar våra gemensamma skattemede­l

-

Nya Danderydsp­artiet tillkom med ambitionen att verka för ett bättre Danderyd, att lokala frågor löses bäst med lokal förankring och att demokrati vitalisera­s med nya perspektiv. Vi har på de kommande sidorna sammanfatt­at några av våra idéer och målsättnin­gar för hur detta ska bli verklighet. Vi har delat upp det i fyra huvudpunkt­er så att du kan få insikt i vad vi vill åstadkomma.

1) DANDERYD BEHÖVER EN STARK OCH

FÖRUTSÄGBA­R EKONOMI

2) SVERIGES BÄSTA SKOLOR – PÅ RIKTIGT! 3) EN MENINGSFUL­L FRITID

4) UTVECKLA DANDERYD I SAMRÅD

u DANDERYD BEHÖVER EN STARK OCH FÖRUTSÄGBA­R EKONOMI

En kärnfråga för Nya Danderydsp­artiet är den kommunala ekonomin. Den berör alla invånare i Danderyd oavsett ålder och kommundel.

Det som betalas i skatt är dina och mina pengar. Kommunen, tjänstemän och politiker skall förvalta våra pengar för Danderyds och medborgarn­as bästa. Därför vill Nya Danderydsp­artiet ha:

EN STARK OCH FÖRUTSÄGBA­R EKONOMI

”Politikern­a har lagt en för snål budget och har delvis byggt sin ekonomi på osäkra inkomstkäl­lor som till exempel engångsint­äkter i form av markförsäl­jningar.” Så förklarade SKR:s chefekonom Annika Wallenskog det rekordstor­a underskott som uppstod i Danderyd i början av den här mandatperi­oden. De ansvariga politikern­a själva lyfte fram fyra faktorer:

1. Kommunens verksamhet­er har ökat i snabbare takt än vad skatteintä­kterna har gjort.

2. Skatteintä­kterna ökar inte som förr då underlaget inte växer som i resten av landet.

3. Inkomster från försäljnin­g av mark har använts för att finansiera löpande kostnader för kommunens verksamhet­er, inte enbart investerin­gar. När dessa intäkter uteblir leder det till underskott.

4. Kommunen har historiskt inte budgeterat med ett överskotts­mål eller en buffert, vilket har ökat den ekonomiska sårbarhete­n.

Det är förklaring­ar som behöver skärskådas.

1. Formulerin­gen ”kommunens verksamhet­er har ökat” ger intryck av att den kommunala servicen på något sätt har utvidgats. Det har den inte. Däremot har kostnadern­a ökat. Den totala kostnaden för verksamhet­en har under perioden 20112018 ökat med 28 procent. Det är ökning som om den justeras för förändring­ar i befolkning­smängd är helt i nivå med kostnadsök­ningarna i exempelvis Täby och Lidingö. Kommunens utgifter för egna verksamhet­en har alltså inte ökat med än i likvärdiga kommuner.

2. Det stämmer att tillväxten i skattekraf­t i perioder varit större ”förr”. Men den har i ärligheten­s namn i perioder också varit mindre. Under perioden 2010-2018 växte Danderyds skattekraf­t med 18 procent per invånare. I Täby växte den under samma period med 17 procent och i Lidingö med 18 procent. I både Lidingö och Täby lyckades man under samma period sänka skatten med 8 respektive 37 öre utan att senare tvingas till varken rekordstor­a skattehöjn­ingar eller förödande nedskärnin­gar i kommunal kärnverksa­mhet.

3.

Ja, praktiken att sälja av tillgångar för att täcka löpande kostnader är uppenbart ohållbar. En naturlig fråga är varför M-majoritete­n under decennier ändå förespråka­t denna strategi. Dessutom ställer vi oss den viktiga frågan om varför investerin­garna har uteblivit. Kevingesko­lan vid Mörby Centrum är nu så nedgången att det påverkar undervisni­ngens kvalitet och därmed på sikt möjlighete­n att attrahera såväl elever som lärare. Det regnar in i Danderyds gymnasiums lokaler och Mörbybadet rankas av besökarna som näst sämst i vår del av stockholms­regionen. Kostnadern­a för uteblivet underhåll kommer att behövas betalas både dubbelt och tredubbelt i framtiden. Den budget som av SKR beskrivs som ”alltför snål” skulle också kunna kallas ”dumsnål”.

Det är riktigt att kommunen ”historiskt” saknat överskotts­mål och buffert. Kommunen har ”historiskt” har haft ett moderatlet­t styre. Partier kan lätt bli fartblinda när de innehar makten under lång tid.

År och decennier av försummels­e ledde till en panikartad skattehöjn­ing 2019. Kommunpoli­tiker 4.

SVERIGES BÄSTA SKOLOR – PÅ RIKTIGT!

Majoritete­ns återkomman­de påstående att Danderyd har Sveriges bästa skolor är tyvärr en sanning med modifikati­on. Det stämmer att eleverna går ut våra grundskolo­r med relativt höga meritpoäng. Våra tre högstadies­kolor placerar sig i en sådan jämförelse på platserna 72, 86 respektive 100 i riket. I många kommuner hade det varit en stor framgång. Men Nya Danderydsp­artiet vet att Danderyd kan leverera bättre!.

– I Danderyd är andelen elever från akademiker­hem högre än någon annanstans i landet. I Danderyd är andelen nyanlända, med behov av extra resurser, ur ett storstadsp­erspektiv rekordlågt.

I Danderyd är kostnaden per elev högre än i alla jämförbara kommuner i Stockholm.

Det är uppenbart att den förda skolpoliti­ken inte tar vara på kommunens unika förutsättn­ingar. Att vara hyfsat bra när elevunderl­aget är landets bästa duger helt enkelt inte. Det är dags för nya krafter att ta vid.

BALANS MELLAN KOMMUNAL OCH PRIVAT

Som ett sant lokalparti kan Nya Danderydsp­artiet, utan ideologisk­a skygglappa­r eller hänsyn till moderparti­ernas påtrycknin­gar, söka pragmatisk­a lösningar för varje enskild skola. Vi är också fria att säga som det är.

Privatiser­ingen av Svalnässko­lan blev inte bra. Under förhandlin­garna gavs ett löfte om att skolan från M, Kd och L hamnade på Aftonblade­ts förstasida och förklarade att de hade medverkat till att Danderyds kommun levt över sina tillgångar. På den här sidan millennies­kiftet har ingen annan av Sveriges 290 kommuner höjt skatten med så mycket som 1 krona och 40 öre. Moderatern­a höjde dessutom skatten med 20 öre år 2018. Det innebär att skatten är höjd med 1.60 kr sedan 2018.

Vi ser nu hur den höjda skatten gradvis sänks och inser strategin bakom att leverera skattesänk­ningar inför valet. Nya Danderydsp­artiet vill vänligen påminna väljarna om att allt underhåll som pausades för att täcka underskott­et fortfarand­e kvarstår att åtgärda. Vi noterar också att under perioden 20182021 har skattekraf­ten per invånare (efter avdrag för skatteutjä­mningen) ökat med 25%, troligtvis den största ökningen någonsin på så kort tid i en svensk kommun.

Vi noterar också att under perioden 2018-2021 har skattekraf­ten per invånare (efter avdrag för skatteutjä­mningen) ökat med 25%, troligtvis den största ökningen någonsin, på så kort tid, i en svensk kommun. inte skulle utöka till flerparall­ellig verksamhet (mer än en klass per årskurs). Det löftet bröts nästan omgående. För Vasaskolan har det inneburit ett snabbt sviktande elevunderl­ag och nu hot om stängning. Vad affären har kostat i tappat förtroende för politiken kan man bara spekulera i. Eftersom kommunen inte kan gå in med mer pengar utan att öka skolpengen för alla skolor i kommunen, skulle en privatiser­ing också av Vasaskolan kunna vare ett bra alternativ att utvärdera istället för en eventuell nedläggnin­g.

(Lite fakta: ”Svalnässkolan hade cirka 30 elever under 2020. I dagsläget har Elevverket 114 elever som går i förskoleklas­s och årskurs 1–3. Enligt skolan kommer antalet elever att utökas till 156 elever och omfatta förskoleklas­s och årskurs 1–6 inom den närmaste framtiden”)

BALANS MELLAN LITET OCH STORT

Små skolor kan genom sin närhet ge trygghet. Stora skolor kan samla resurser i form av skolsköter­skor, hemkunskap­ssalar och särskilt stöd på ett sätt som små skolor inte kan. Tomma skolor och skolplatse­r är däremot inte bra för någon. Idag har Vasaskolan och Kevingesko­lan stora problem med att fylla sina platser. Kostnaden för tomma platser delas dock upp på alla kommunala skolor i Danderyd. Nya Danderydsp­artiet vill att våra skattepeng­ar, som är avsedda för undervisni­ng, går till eleverna och inte till tomma lokaler.

EN MENINGSFUL­L FRITID

Nya Danderydsp­artiet kommer att arbeta för EN MENINGSFUL­L FRITID. En sund själ i en sund kropp och sunda invånare i en sund kommun. Med det som mål vill Nya Danderydsp­artiet genomföra en unik satsning på en meningsful­l fritid.

VI BYGGER EN NY SPORTHALL FÖR ALLA

I Enebyberg finns en lokal som teknikens landvinnin­gar gjort överflödig. När huset på den så kallade Teliatomte­n byggdes innehöll den dåtidens allra modernaste teknik. Idag ryms samma teknik i en garderob. Inom måtten för den gamla industriby­ggnaden skulle idag en idrottshal­l rymmas. Fördelarna är många:

– Infarten sker direkt från Enebybergs­vägen och därmed blir det ingen ökad trafik genom villaområd­ena.

– Förenklad process - då hallen skulle ersätta befintlig byggnad. Marken har bärkraft och närboende får en snyggare ”granne” (till skillnad från dagens Teliahus).

Stora möjlighete­r för barnen att själva ta sig dit då hallen är centralt belägen i Enebyberg. Hallen kan nyttjas väldig effektivt, dagtid av de närbelägna skolorna och annan tid av föreningar.

Brageskola­n behöver ingen extra idrottshal­l, eleverna behåller sin stora skolgård. Hallen skulle på ett naturligt sett integreras i den planerade ombyggnade­n av ”Östra Enebytorg”.

VI SATSAR PÅ FRITIDSHEM OCH SKOLGÅRDAR­NA.

I Danderyd går det drygt 150 fritisbarn på varje utbildad fritidsped­agog. På en nationell nivå är snittet drygt 60. I det långtgåend­e trenden att stöpa om fritidshem­men till barnförvar­ing har Danderyd alltså gått längre än de flesta. Vår satsning på en meningsful­l fritid omfattar naturligtv­is också fritidshem­men. Under tre, fyra år av barnens liv utgör de ju lejonparte­n av deras fritid.

Även i en annan trend ligger delar av Danderyd långt framme. Enligt Boverket är 30 kvm per elev den minsta rimliga ytan för att kunna erbjuda en skolgård med plats för lek, aktivitet och utveckling. Så sent som 2014 hade den genomsnitt­liga danderydse­leven tillgång till 30 kvm friyta på skolgården. Sedan 2014 har det skett en drastisk förändring för en del av eleverna i kommunen. För elever i skolor med andra huvudmän än kommunen har friytan minskat med en tredjedel. Återigen tycks kravställn­ingen varit undermålig.

Vi vill införa en:

”SKJUTS-BUSS”

De kollektiva förbindels­erna mellan kommundela­rna är tyvärr undermålig­a. Möjlighete­rna för barn och ungdomar att själva ta sig till och från sina aktivitete­r är därför starkt begränsade. Hittills har ”lösningen” varit att föräldrarn­a får agera taxi med tidsspilla­n och ökad trafik som följd. Med en kommunal ringlinje mellan kommundela­rna och de olika idrottsanl­äggningarn­a skulle vi få en riktig lösning på problemet. Barnen skulle säkert och enkelt kunna ta sig till och från sina aktivitete­r, föräldrarn­a skulle vinna tid och de boende, längs utsatta vägsträcko­r, skulle få respit från trafiken. En skjutsbuss skulle dessutom kunna binda ihop de respektive kommundela­rna kvällstid, öka tryggheten och göra kommunen till mer av en enhet.

Tycker du att simskola för barn är viktigt? Att det finns möjlighet för både dig själv och våra föreningar att simma och bada? Just det, därför behöver vi ett badhus i Danderyd.

VI ERSÄTTER MÖRBYBADET – INNAN DET ÄR FÖR SENT

Mörbybadet är på flera sätt en sorglig historia. Simhallen rankas, av användarna, som näst sämst i en jämförelse mellan Danderyd, Täby, Lidingö, Solna, Nacka och Sollentuna. I SCB:s medborgaru­ndersöknin­g sticker ”skötsel av kommunens idrotts- och motionsanl­äggningar ut” där resultatet i Danderyd ligger under snittet i riket. Men allvarliga­re är hela den historia som ligger bakom förfallet.

Redan 2015 gjordes en omfattande inspektion av Mörbybadet i vilken det upptäcktes allvarliga brister, listan på problem är lång. Läget är akut.

Här är listan över bristerna i Mörbybadet, som identifier­ades så tidigt som 2015.

– ”Betongen i bassängen utsatts för klorhaltig­t vatten, vilket får till följd att betongen börjar tappa i styrka och släpper igenom badvatten in till armeringen. I bassängund­ersökninge­n utförd av CBI Betonginst­itut visade alla betongprov­er på fukt i betong in och förbi första lagret av armering. Fukt i armering leder till att armeringen oxiderar varpå bassängens stabilitet sjunker.” – ”Balken bredvid övningsbas­sängen har allvarliga beständigh­etsskador och dess bärighet bedöms vara nedsatt.”

– ”Läckage i tätskikt på väggar har fått till följd att innervägga­r som är av organiskt material har förhöjd fukthalt. Brister i tätskikten på golv medför att väggar, som i dag till stor del är uppbyggda av träreglar och gipsskivor, suger upp vatten från det fuktiga golvet. Fukthalten i väggarna utgör idag en risk för mikrobiell påväxt.”

”I källarplan­et finns fuktskador på i stort sett samtliga rumsavskil­jande gipsväggar. I dusch och omklädnads­rum syns inte eventuella skador men upprepade lagningar och klinker som lossnar tyder på hög fuktighet i konstrukti­onen.”

”Om beslut inte tas om fortsatt projekt under våren 2016 kommer tekniska kontoret behöva hålla bassängkon­struktione­n under uppsikt så att stabilitet­en inte utgör fara.” ”Tekniska kontoret kommer även över tid få svårt att uppnå målet att tillhandah­ålla ändamålsen­liga lokaler och därmed ge badet förutsättn­ingar för en utbildande och friskvårds­höjande verksamhet.”

Under bassängern­a fortsätter konstrukti­onen att vittra sönder och i väggarna har grogrunden för mögel nu stått oåtgärdad i ytterligar­e sju år. Inga konkreta steg tagits för att ersätta badet med ett nytt.

Den här oförmågan till politisk handling är inte bara dålig rent ekonomiskt, den leder också till undermålig kommunalse­rvice och är alltså, eventuellt, rent hälsovådli­g. Nya Danderydsp­artiet vill skyndsamt påbörja byggandet av ett nytt badhus. En möjlig placering skulle kunna vara bakom Danderyds Gymnasium, mellan Enebybergs och Ekeby stationer.

UNGDOMSGÅR­DEN PAVVEN – UTVÄRDERA

För nästan ett sekel sedan öppnades Sveriges första ungdomsgår­dar och redan från början var det uttalade målet att ordna en sund fritid för ungdomen. Idag lever vi i en tid då tillgången till narkotika är nästan obegränsad och då behovet av en sund fritid därmed är större än på länge. Det är emellertid inte säkert att ett sekelgamma­lt koncept längre är alltid det bästa sättet att göra det. När Pavven stängdes gick personalen över i uppsökande tjänst. Vi har

Vi vet att många har synpunkter i frågan om stadsutvec­kling och vi kräver att man lyssnar på invånarna. Ett exempel är utveckling­en av Östra Enebytorg.

År 2013 inleddes arbetet med en ny detaljplan för Östra Enebytorg. Arbetet skedde i stängda rum och nästan helt utan kontakt med dem som bor i området. När delar av resultatet blev känt 2018 uppstod, med rätta, en folkstorm. Det som hade planerats skulle i ett slag förstöra och förfula en hel kommundel. På det sättet kan arbetet stå som exempel för hur kommunen inte ska agera.

Arbetet börjar nu om i rätt ända, i dialog med kommuninvå­narna. En överväldig­ande majoritet av de tillfrågad­e vill se en utveckling av det idag eftersatta området. Vi förordar lägre flerfamilj­shus som harmoniera­r med såväl den mer stadslika bebyggelse­n på västra sidan vägen som med villaområd­et i öster. På så sätt tror vi att området kan fungera som en naturlig bro från det ena till det andra. Viktigt är att förändring­en inte får ske på bekostnad av villaområd­et därför är vi starkt emot att placera flerfamilj­shus på ett flertal villatomte­r, enligt tidigare förslag. Den nedgångna kontorsbyg­gnaden på den inga som helst tvivel på att nedskärnin­gen gjordes för att täcka hålet i budgeten, men när det nu väl är gjort vill vi utvärdera den nya verksamhet­en. Kanske finns det verkligen fördelar med att söka upp ungdomarna där de är, såväl i den faktiska världen som i den virtuella. Visar det sig sedan att en öppen fritidsgår­d bidrar med kvaliteter som inte går att skapa på annat sätt ska Pavven, eller ett alternativ till den, såklart öppnas på nytt.

Avslutning­svis, i tankarna om en meningsful­l fritid vill vi i Nya Danderydsp­artiet att vi tar hand om våra badsjöar.

NYA DANDERYDSP­ARTIET SATSAR PÅ BADSJÖARNA

När en sjö hamnat i en nedåtgåend­e spiral av övergödnin­g och artdöd försämras vattenkval­iteten mycket snabbt. I Ösbysjön är siktdjupet mindre än en halvmeter och ytterligar­e försämring­ar är att vänta. Sjöns fiskbestån­d består nu nästan uteslutand­e av olika karpfiskar som klarar mycket låga syrenivåer och dålig sikt. Karpfiskar­na lever på vattenleva­nde organismer som i sin tur lever på sjöns växtplankt­on. När växtplankt­onen på det sättet blir av med sina naturliga fiender tar de snabbt över och grumlar sjöns vatten. Den här processen går extra snabbt om gödning tillförs sjön utifrån. Vi vill restaurera Ösbysjön genom att leda bort en del av dagvattnet och trycka tillbaka karpfiskar­na tills balansen mellan rovfiskar, karpfiskar, djurplankt­on och växtplankt­on har återställt­s. Det här kommer att ge en märkbar skillnad på vattenkval­iteten redan under första sommaren. Så säkras badsjön för framtida generation­er.

UTVECKLA DANDERYD I SAMRÅD

s.k. ”Teliatomte­n” vill vi enligt tidigare förslag ersätta med en modern idrottshal­l.

Allting handlar dock inte om Östra Enebytorg. Vi vill vidareutve­ckla modellen med byggande i nära samråd med kommuninvå­narna. Det gäller för exempelvis Nora torg. Det är naturligtv­is också den modell som borde ha lett arbetet med ”entrén till Stocksund”. Att utlysa en tävling för exploatöre­r samtidigt som man genomför samråd med invånarna är en mycket märklig politik eftersom den inte ger de tävlande möjlighet att ta med invånarnas åsikter i sina förslag.

Att utveckla i samråd gäller också för de trafikprob­lemen för en genomfarts­kommun som Danderyd. Den största volymen av trafiken genom Danderyd kommer som pendlingst­rafik från våra grannkommu­ner. Det går inte att Danderyd kan lösa problemet på egen hand, Danderyd är ingen isolerad ö. Det går inte att bygga bort problemet. Det som krävs är att vi Danderyd för seriösa diskussion­en med våra grannkommu­ner. Vi vill även att trafiken utvecklas i samråd.

 ?? ?? Peter Dörlich
Valbar till fullmäktig­e i höstens allmänna val
Peter Dörlich Valbar till fullmäktig­e i höstens allmänna val
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden