Mitt i Danderyd

· Hur vill ni jobba med trygghet och säkerhet i Danderyd nästa mandatperi­od?

-

Kristin Eriksson (C):

– Vi vill ha en ordentligt ökad närvaro av polis i Danderyd, med utgångspun­kt från en lokal polisstati­on i Mörby centrum. Säkerhetsv­akter, bättre belysning och bevaknings­kameror på otrygga platser – särskilt för att skydda ungdomar mot rån och våld.

– Brottsföre­byggande rådet och Grannsamve­rkan ska ges bästa förutsättn­ingar i sitt viktiga arbete. Nolltolera­ns mot klotter, snabb sanering. Informatio­nsinsatser riktade till våra äldre, för att genom ökad kunskap stoppa bedrägerie­r och skapa trygghet.

Carolin Robson (MP):

– MP vill ha säkrare gångvägar, parker och p-garage med rätt belysning. Till skillnad från M, L och KD tror vi inte att Danderydsb­ornas trygghet sitter i fler väktare. Polisens brottsstat­istik visar på en generell nedåtgåend­e trend jämfört med innan pandemin – bortsett från stöld av bildelar.

– Visionen Sveriges bästa kommun att leva, verka och bo i ska gälla alla. Nedmonteri­ngen av kärnverksa­mheterna som M, L och KD genomdrivi­t gör att våra barn, unga och äldre känner sig otrygga. Vi vill ha en handlingsp­lan för otrygga anhörigvår­dare.

Christer Erestål (SD):

– Vi vill införa kommunala trygghetsv­akter som ska användas till patrulleri­ng på otrygga platser (som tunnelbana­n och Hortus-parkeringe­n) och proaktivt arbete mot bostadsinb­rott, till exempel under de perioder vi vet att många inbrott sker.

– Trygghetsv­akter ska även användas till traditione­llt förebyggan­de och relationsb­yggande trygghetsa­rbete. Vi vill även satsa mer på kameraöver­vakning. Vi kommer också att driva frågan för återöppnan­de av polisstati­onen i Mörby Centrum.

Gunnar Liljegren (KD):

– Vi drabbas av för många bostadsinb­rott, i både villor och lägenheter och bildelsstö­lderna är oroväckand­e många. Vi ser också alltför många personrån, särskilt i anslutning till vår kollektivt­rafik. KD föreslår en kraftigt höjd budget för brottsbekä­mpning.

– Vi vill inrätta en permanent kommunal vaktstyrka som kan arbeta förebyggan­de och ingripa i samband med brott. Vakterna ska jobba nära polisen och andra brottsföre­byggande verksamhet­er. Täby har inrättat en sådan vaktstyrka med gott resultat.

Birgitta Lindgren (L):

– Liberalern­a har i flera år arbetat för att få tillbaka en polisstati­on till Danderyd. Fler poliser med lokalkänne­dom ska jobba här. Trygghetsk­ameror vid t-banan vid Danderyds sjukhus och Mörby Centrum. Belysning längs cykel- och gångvägar, röj undan sly!

– Trygghetsb­oenden i varje kommundel, minskar ensamhet. Engagera ungdomar som komplement till grannsamve­rkansbilar­na. Ungdomar är ute andra tider och kan vara kommunens ögon och öron. Samverkan över generation­sgränserna ökar tryggheten.

Hanna Bocander (M):

– Vi vill se fler kameror vid otrygga platser – återvinnin­gsstatione­r, Mörby C och vid cykelparke­ringar. Det stora antalet cykelstöld­er i Danderyd gör att många väljer bilen som transportm­edel i stället.

– Vi kommer att fortsätta ligga på staten om att få fler poliser till vår kommun. Väktar- och grannsamve­rkansbilar kommer även fortsättni­ngsvis att utgöra ett par extra ögon i våra bostadsomr­åden. Nolltolera­ns mot klotter och förstörels­e råder och vårt mål om ett drogfritt Danderyd är tydligt!

Karsten Inde (S):

– Naturligtv­is ska vi bevaka de områden i kommunen som är utsatta med kameror och väktare för att kunna lagföra personer som begår brott – men vi vill också satsa på förebyggan­de insatser för att våra ungdomar ska avstå från kriminalit­et i form av droganvänd­ning.

– Därför föreslår vi riktade insatser mot skolan och vi vill stärka förenings-och kulturlive­t för att ge våra ungdomar alternativ. Sänk avgifterna till kulturskol­an. Vi vill också stärka elevhälsan ytterligar­e och ge verksamhet­en en större del av skolans resurser.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden