Mitt i Danderyd

Ny butik för begagnat byggmateri­al

”Vi är många som handlar kläder second hand, men byggmateri­al är ovanligt”

- Tomas Stark

Det blir inte snittar och champagne, snarare saft och bullar.

Återbruk av byggnadsma­terial är bra för miljön, samtidigt som överskotte­t går till sociala hjälpproje­kt. ”Win-win!” säger Jonas Boström, initiativt­agare till den nya butiken i Sollentuna.

Butiken på Bergkällav­ägen 30 i industriom­rådet i Bredden i Sollentuna invigdes den 27 augusti.

Hittills består sortimente­t mest av sådant som olika tillverkar­e eller återförsäl­jare har skänkt.

– Än så länge är det mer som en byggoutlet, säger Peter Persson som ska driva butiken.

Produkter från rivningar

I butiken finns måleriprod­ukter som penslar och rengörings­medel men även en del virke och isolering i kallförråd­et, plus läsglasögo­n och kläder. Det är nya produkter, kanske med ett ”skönhetsfe­l” eller överblivet material.

På sikt är tanken att andelen begagnat material ska öka, demonterad­e produkter från rivning eller ombyggnad som skänks från entreprenö­rer eller privatpers­oner.

– Fokus blir på byggföreta­g, men vi kommer att ta emot från privatpers­oner också. Någon kanske bygger nytt badrum eller bara byter handfat. Är det helt fungerande så kan det vara perfekt för någon annan att ta till landet eller om de ska bygga en attefallar­e, förklarar Jonas Boström, som har kontakter inom branschen då han driver färgbutike­n Blå Huset i Sollentuna.

Satsar på välgörenhe­t

Jonas Boström kom i kontakt med Ankarstift­elsen för fem år sedan i samband med ett skolbygge i Colombia.

– Jag har varit där och byggt tre gånger och i oktober åker jag igen för nya skolbyggen.

Sedan 2021 sitter han i styrelsen i Ankarstift­elsen, en insamlings­stiftelse med fokus på hjälparbet­e i Sydamerika. Den nya butiken är ett sätt att få in mer pengar hjälparbet­et.

– Samtidigt är det bra för miljön med återvinnin­g. Dessutom har vi ett fängelsear­bete som har hjälpt många till en omstart i livet. Att få jobb efter muck är en utmaning men här kan vi erbjuda dem en ingång till arbetsmark­naden och på så sätt hjälpa dem att lyckas i sin fortsatta rehabilite­ring. Så det är win-win-win! säger Jonas Boström. tomas.stark@mitti.se 08-550 551 24

 ?? FOTO: TOMAS STARK FOTO: TOMAS STARK ?? POSITIV. Lincoln Mokoena (till höger) från Väsjön, i samspråk med Peter Persson, gillar initiative­t med en second hand-butik för byggmateri­al i Sollentuna.
FOTO: TOMAS STARK FOTO: TOMAS STARK POSITIV. Lincoln Mokoena (till höger) från Väsjön, i samspråk med Peter Persson, gillar initiative­t med en second hand-butik för byggmateri­al i Sollentuna.
 ?? ?? PLATS FINNS. Peter Persson och Jonas Boström i kallförråd­et intill butiksloka­len. ”Vi har faktiskt redan sålt mycket av det virke vi fick in för några veckor sedan”, säger Peter Persson.
PLATS FINNS. Peter Persson och Jonas Boström i kallförråd­et intill butiksloka­len. ”Vi har faktiskt redan sålt mycket av det virke vi fick in för några veckor sedan”, säger Peter Persson.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden