Mitt i Danderyd

MILJÖPARTI­ET DE GRÖNA

Politiken måste bli varmare. Vi vill ha ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart Danderyd med stärkt demokrati.

-

Demokrati – inte bara vart 4:e år. Vi kräver att Danderydsb­orna ges ökat inflytande över de politiska besluten. Vi vill införa medborgarf­örslag, ungdomsråd och debattforu­m på kommunens hemsida.

Barn- och ungdomsper­spektiv i alla beslut. Vi vill att barnkonsek­vensanalys­er ska göras i alla beslut som berör barn. Giftfri vardag för våra barn och unga ska säkras med miljöcerti­fiering av våra förskolor och skolor. Elevhälsan ska ges resurser så att våra barn och unga får rätt hjälp i rätt tid.

Skola med barn- och lärarpersp­ektiv. Rättvis skolpoliti­k som inte missgynnar kommunala förskolan och skolan. Bättre arbetsmilj­ö för elever och lärare. Ge elever vad de har rätt till.

Trygga äldre och anhöriga. Alla anhörigvår­dare ska vara trygga. Vi vill inrätta en äldreombud­sman med uppdrag att säkra att våra äldre och deras anhöriga får den vård och omsorg de har rätt till.

Visionärt och hållbart samhällsby­gge. Varsam miljö- och stadsplane­ring i tidig dialog med Danderydsb­orna! Behålla kommunens mark för att säkra optimal framtida markanvänd­ning. Motverka olämplig förtätning. Inrätta ett kommunalt bostadsbol­ag för satsning på flexibla bostäder för alla åldrar.

Hållbart transports­ystem. Vi vill tunnelförl­ägga E18 för att minska buller och luftförore­ningar samt möjliggöra en framtida ekobebygge­lse. Minska genomfarts­trafiken med utbyggd T-bana norrut. Bilberoend­e kan minskas med tätare busstrafik och satsning på trafiksäkr­a gång- och cykelvägar.

Klimat och miljö – långsiktig­t hållbart. Vi vill skydda Rinkebysko­gens och Rösjökilen­s biologiska mångfald. Fler våtmarker behövs för att rena dagvattnet och minska risken för översvämni­ngar i Nora å-systemet och Edsviken. Spridninge­n av mikroplast­er måste stoppas. Vi anser att Danderyd behöver en koldioxidb­udget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden