Mitt i Danderyd

Sotaren har aldrig

Allt fler väljer att installera nya kaminer, visar Mitt i:s granskning i Södra Roslagen. Kenneth Fröström har jobbat som sotare i över 40 år. – Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han. ELKRISEN. Bråda dagar när våg av nya kaminer ska besikti

-

Jag har aldrig varit med om något liknande.

De nyinstalle­rade skorstenar­na sticker upp från taken i det nya bostadsomr­ådet vid Täljöviken.

Sotaren Kenneth Fröström rullar in framför ett av husen. Han ska göra en besiktning av en standadkam­in: Titta på bjälklagen, göra täthetspro­v och se så att måtten stämmer överens med reglemente­t.

Efter att elpriserna ökat så har antalet nya kaminägare ökat lavinartat.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Vi hinner inte med alla som behöver hjälp säger Kenneth som jobbat som sotare sedan 1979.

Sedan i augusti har telefonen gått varm, berättar han.

– Folk hör av sig hela tiden. Annars brukar det öka framåt november eller mot julen, säger han.

Inte bara mysfaktor

Hemma hos Dan Bernhardss­on inspektera­s den nyinköpta kaminen av Kenneth. Dan ser kaminen som en extra trygghet när elpriserna skjutit i höjden.

– Sen är det hög mysfaktor så klart. Men om krisen skulle komma, vad det nu än är, då känner man sig mer förberedd. Det känns tryggt med en extra värmekälla, säger han.

Han berättar att de köpte ett lager med ved precis innan priserna ökade.

–Nu kostar det mer än dubbelt så mycket och är slut nästan överallt. Det har blivit som guld, och det är bra för de som sitter på ett stort lager med ved.

Ha koll på reglerna

Kenneth Fröström berättar att det är viktigt för nya kaminägare att känna till reglerna. Installati­on och ändringar av kaminer och skorstenar ska anmälas till kommunen. En inspektion ska sedan göras, och lämnas vidare till kommunen.

Han berättar att det inte är ovanligt med eldsvådor när fler eldar. En risk i dessa tider.

–För en sådan här standardka­min så är rekommenda­tionen att om du eldar två till fyra kilo ved i timmen och få vila lika länge sedan, säger Kenneth Fröström.

Högt tryck

Lina Wingren, arbetsplan­erare på VärmdöÖste­råker-Vaxholm Sotningsdi­strikt AB bekräftar att det är stort tryck i Österåker.

– Det är på grund av elen. Folk ringer och säger att de inte har råd att betala den. ”Jag eldar mina pinnstolar”. Folk är desperata. Jag har minst två samtal i veckan med folk som gråter.

– Många hör också av sig som haft spisen avstängd i 20–30 år men som vill börja elda nu.

Är det lika mycket att göra i Vaxholm som i Österåker?

–Det är svårt att säga. Vi hann beta av i Vaxholm innan ruschen kom.

Anton Kyhlbäck Fredrik Sjöquist

 ?? ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ERFAREN. Kenneth Fröström har jobbat som sotare sedan 1979.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ERFAREN. Kenneth Fröström har jobbat som sotare sedan 1979.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden