Mitt i Danderyd

Han vill se att fler öppnar sina hem

VÄLKOMNAR NYANLÄNDA. Lennart Lyngå uppmanar till uthyrning

-

82-årige Lennart Lyngå bor i Enebyberg och på olika mötesplats­er i Norrort pratar han om hur han vill att fler ska öppna upp sina hem till nyanlända.

– Det finns massor av tomma rum i Täby, Danderyd och Vallentuna, stora hus där en änka eller änkling kanske bor alldeles själv, säger han.

Har pausat mottagande­t

Täby har pausat sitt flyktingmo­ttagande i brist på bostäder och i Danderyd har både politiker och tjänstemän hävdat att 2017 kommer bli ett tufft år att klara av flyktingmo­ttagandet.

– Vi måste hjälpa till att skapa ett initiativ till att få fler att få upp ögonen för att hyra ut delar av sin bostad. Då hjälper vi kommunerna att hjälpa de nyanlända, säger Lennart.

– Jag har tyvärr inte möjlighete­rna att göra detsamma, det är omöjligt för min del. Men jag vill att var och en av oss som bor här och har möjlighet gör det.

Fördomar ett hinder

Även om det finns folk i både Täby och Danderyd som i dag hyr ut delar av sina bostäder för nyanlända så tror Lennart att kapacitete­n är mycket större – men att förutfatta­de meningar skapar hinder.

– Det finns fördomar. Till exempel fördomar om att flera ska vara kriminella – det är tråkigt, säger han.

Lennart poängterar också att hyra ut ett en del av sin bostad inte bara behöver vara välgörenhe­tsarbete.

– Man kan ju få upp till 10-12 000 kronor för att hyra ut ett rum, säger han.

Själv agerar Lennart som en slags mentor för 53-årige Ayman Naddaf, som kom till Sverige från Syrien för två år sedan.

Får hjälp att studera

Ayman bor på Staylong Hotel i Täby i ett rum tillsamman­s med tre andra män. Han praktisera­r på Lennarts företag och får också hjälp med att övningskör­a och studera teori.

Ayman Naddaf och hans familj har fått uppehållst­illstånd. Två av hans söner bor i Norbergs kommun i Västmanlan­d och nästa vecka kommer hans fru och deras två yngre barn efter att ha varit fast i Turkiet – men var de ska bo vet han ännu inte.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? MENTOR. Lennart Lyngå agerar mentor för Ayman Naddaf som nyligen börjat på SFI och får hjälp av Lennart att ta ett svenskt körkort.
FOTO: LOTTEN ENGBOM MENTOR. Lennart Lyngå agerar mentor för Ayman Naddaf som nyligen börjat på SFI och får hjälp av Lennart att ta ett svenskt körkort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden