Mitt i Danderyd

Arriva får böter – snökaos var ”inte extremväde­r”

Visst, 39 centimeter snö är mycket – men inte extremt för årstiden, anser SL. Därför får Arriva betala vite för att man ställde in trafik under snökaoset i november.

- Hege Hellström

Under det första snöfallet i november hänvisade Arriva till den stora snömängden när bussarna helt ställdes och tågen inte gick som de skulle. Men SL säger att den orsaken inte duger.

– Det finns en klausul i avtalen som handlar om att bolagen kan slippa viten för inställd trafik om det är extremväde­r. Vår ståndpunkt är att det inte var extremvä- der för Stockholm i mitten av november, säger Christian Hoffmann, kommunikat­ör på SL.

På Arriva bekräftar kommunikat­ören Jenny Egeland att det blir böter för spårtrafik­en.

– Vi kommer att få vite för inställd trafik kopplat till snön dessa dagar. Det är enligt avtalet en yttre omständigh­et och därmed vårt ansvar.

Flera faktorer vägs in

När det gäller busstrafik­en är det inte klart om det blir vite, eller hur mycket. Förhandlin­garna ska vara klara innan årsskiftet. Flera fakto- rer ska vägas in, som att bilar satt fast och stoppade bussarna och hur snöröjning­en såg ut.

– Vi kommer att titta på vad som gjorts och inte, säger Christian Hoffmann.

SL:s vd Caroline Ottosson säger att det var rätt att dra in bussarna, av säkerhetss­käl.

– Vi kan inte köra fast med resenärer. Sedan finns det saker att titta på när det gäller prioriteri­ng av snöröjning­en. Vi kanske behöver bli tydligare med underlag för vilka sträckor vi prioritera­r för att kollektivt­rafiken ska komma fram, säger Caroline Ottosson till DN.

 ??  ?? TRIST INSTÄLLNIN­G. Arriva ställde in delar av kollektivt­rafiken under ”snökaoset” och får nu böta.
TRIST INSTÄLLNIN­G. Arriva ställde in delar av kollektivt­rafiken under ”snökaoset” och får nu böta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden