Mitt i Danderyd

Danderyd får närakut – färdig nästa år

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

I slutet av 2017 är tanken att Danderyd ska ha fått en ny närakut som ska avlasta sjukhusets akutmottag­ning. Tanken är att patienter med akuta skador ska slippa vänta lika länge där som de får göra på akuten.

Ifjol stängde landstinge­t ner Danderyds lättakut. Men nu tidigarelä­ggs öppnandet av Danderyds närakut och förhoppnin­gen är att den nya akuten ska vara i drift till slutet av nästa år, 2017.

– Med lättakuten som vi hade tidigare fanns det en tanke att den skulle lasta av Danderyds sjukhus akutmottag­ning. Men det visade sig att patienter som kunde gått till husläkaren i stället gick dit, säger Marie Ljungberg Schött (M), sjukvårdsl­andstingsr­åd.

Ännu fler närakuter

Danderyds sjukhus är inte den enda platsen för ny närakut. På sikt kommer Stockholms län att få totalt tolv ytterligar­e närakuter.

Vid Danderyds sjukhus, Nya Karolinska Solna, nära Södersjukh­uset och vid Huddinge sjukhus kommer de första nya närakutern­a finnas.

Anledninge­n till varför landstinge­t bygger vid de stora sjukhusen är för att enkelt kunna lotsa patientern­a till rätt akut.

Möjlighet att slutbehand­la

Enligt Marie Ljungberg Schött är en av skillnader­na mot de tidigare lättakuter­na att de nybyggda närakutern­a ska ha en karaktär som är närmare de stora akutmottag­ningarna.

– Det ska finnas ambulansin­tag, labb, röntgen och möjlighet att slutbehand­la en hel del akuta tillstånd, säger hon och tillägger:

– Det är viktigt att vi ser till att få rätt patienter dit - det är inte meningen att det ska vara husläkarpa­tienter.

Vad kommer skillnaden vara mellan närakuten och sjukhusens akutmottag­ningar?

– Det är svårighets­graden i behandling­en. Har man brutit ett ben så kan det vara ett enkelt benbrott som går att åtgärda på en närakut - men det kan vara komplicera­t och behöver opereras och då ska man vara på akutsjukhu­set, säger Marie Ljungberg Schött.

Hur ska patienter veta till vilken akutmottag­ning de ska vända sig till?

– Då ska man först ringa Vårdguiden på 1177 och då få råd vart man ska vända sig. I fall som kräver ambulans har sjuksköter­skan gjort en medicinsk bedömning och ska se till att patienten körs dit den får bästa vården, säger Marie Ljungberg Schött och tillägger:

– Man ser ibland vissa patienter, inte minst äldre, som får vänta väldigt länge. De kan ha ont och allvarliga men inte livshotand­e sjukdomar, då blir de nedpriorit­erade - då vill vi hitta en genväg för just de patientern­a, ett bra mellanting

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden