Mitt i Danderyd

Krogarna som gör mest stålar

Schlager, bullar och färsk fisk. Här är de restaurang­bolag som gör mest vinst i Stockholm.

- Text: Michael Toll

R estaurangb­ranschen har växt stadigt och de senaste siffrorna från 2015 visar att Sveriges krogar omsatte 99 miljarder kronor. Stockholma­re äter mer ute än tidigare och i snitt bränner vi 3 000 kronor per person varje månad på mat.

Pengar finns alltså att tjäna. I Stockholm visar Koncernen Turesgrupp­en AB upp bland de bästa siffrorna. I bolaget ingår bland annat Tures i Sturegalle­rian, restaurang Piren i Hornsberg, Vetekatten på Kungsgatan och sex stycken Stories-kaféer.

Vinsten 2015 landade på dryga 15 miljoner kronor.

– Jag kan inte svara på om det är bullar eller mat som är mest lönsamt, men visst ser det bra ut ekonomiskt, säger Kenan Varli som är ordförande i Turesgrupp­en AB:s styrelse.

Golden hits – en guldgruva

Föga förvånande återfinns stora koncerner och moderbolag som äger flera ställen, på topplistan. Men det finns även företag som endast driver en krog som slår sig in bland de främsta. Golden Hits på Kungsgatan är ett exempel.

– Golden Hits är ett fenomen i nöjesvärld­en. Nattklubbe­n går som en raket, säger Eva Persson, affärsområ­deschef på 2E Group Venius som äger Golden Hits.

Schlagerkl­ubben visar upp en vinst på nära åtta miljoner kronor.

– Schlager fungerar, men det som gör att vi alltid har fullsatt är att vi inte försöker vara trendiga. Vi är det folkliga, där man har roligt på riktigt. Hos oss behöver man inte spela någon annan, säger Eva Persson och tillägger:

– Jag tror vi har Sveriges trevligast­e krogkö, det är väldigt sällan bråk, vi har ingen VIP och alla kommer in. Rent ekonomiskt är det ett fantastisk­t ställe också.

Vurma i Hornstull går också bra och redovisar ett resultat på 6,6 miljoner 2015 liksom kedjan Joe & The Juice, plus 7 miljoner.

Längre ner på topplistan hittar man Östermalms­klassikern Lisagruppe­n, samlingsbo­laget för Lisa Elmqvist, Gerdas, Fiskaffäre­n, Husman Deli och den tidigare Lisa-krogen inne på K25 som nu är såld.

Lisagruppe­n hade först en tanke på att bygga upp ett nytt Lisa på Udden, restaurang­en som brann ner till grunden 2009. Men i och med att Östermalms saluhall byggs om blev det ett projekt för mycket att dra i samtidigt.

Alla vill ha sill i december

Nu under julhandeln har dock Lisagruppe­n ett mer angenämt problem.

– Folk beställer för mycket av oss och kan vänta i flera timmar för att få två burkar sill. Vi jobbar i stort dygnet runt för att hinna med alla beställnin­gar som kommer in under december. Vi är rädda för att slita ut personalen fullständi­gt, särskilt eftersom det är en ständig huggsexa för att få tag på den bästa personalen i den här branschen, säger vd:n Ulf Elmqvist.

 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? GOLDEN HITS. Nattklubbe­n är en riktig kassako och gjorde en vinst på 7,9 miljoner kronor förra året.
FOTO: KARIN NILSSON GOLDEN HITS. Nattklubbe­n är en riktig kassako och gjorde en vinst på 7,9 miljoner kronor förra året.
 ?? FOTO: ERIK NISSEN JOHANSEN ?? STÖRTS VINT. Turesgrupp­en AB, som bland annat äger Tures, tjänade 15,2 miljoner kronor.
FOTO: ERIK NISSEN JOHANSEN STÖRTS VINT. Turesgrupp­en AB, som bland annat äger Tures, tjänade 15,2 miljoner kronor.
 ??  ?? FULLT UPP. Lisagruppe­ns vd Ulf Elmqvist.
FULLT UPP. Lisagruppe­ns vd Ulf Elmqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden