Mitt i Danderyd

Kom fram säkert i helgtrafik­en

Julen är en av årets största resehelger, då många tar bilen för att besöka familj och vänner. Med betydligt fler bilar än vanligt på vägarna, många stressade bilförare och ett ofta förrädiskt vintervägl­ag kan olyckliga situatione­r uppstå.

-

korsning för att du har börjat bromsa för sent. Bromsa försiktigt och undvik att hjulen låser sig.

Ha rätt lufttryck

Så parerar du om du får sladd

Om din bil skulle få sladd är det viktigt att du vet hur du ska parera. Om bakänden exempelvis svänger ut mot vänster ska du vrida ratten i samma riktning, men alltid med försiktigh­et. Att parera för kraftigt kan leda till en sladd i andra riktningen. Antisladds­ystem hjälper delvis till att reda ut en kritisk situation, men förlita dig inte till dem för mycket.

Har olyckan varit framme?

Om du skulle köra i diket eller råka ut för en olycka på grund av halka, sätt alltid igång bilens varningsbl­inkers direkt. Ta helst på dig en reflexväst innan du kliver ur bilen, särskilt om det är mörkt, snöar eller är dimmigt. Placera sedan ut en varningstr­iangel cirka 100 meter bakom din bil för att uppmärksam­ma andra trafikante­r på olyckan. Om du inte kan ta dig upp ur diket själv bör du ringa efter bärgningsh­jälp.

 ?? FOTO: NOKIAN TYRES ?? FARLIGT. Ta det lugnt i helgtrafik­en.
FOTO: NOKIAN TYRES FARLIGT. Ta det lugnt i helgtrafik­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden