Mitt i Danderyd

TÄNK PÅ:

- Aktiv i kampanjen Noll kol i Värtan 2018

Under första halvan av 2016 har Sveriges utsläpp av växthusgas­er ökat igen. Den största ökningen står el- och värmeverke­n för. Det är givetvis helt oacceptabe­lt i en tid när världen behöver att utsläppen minskar till noll så snart som möjligt.

Nu behövs det snabba åtgärder. Då bör vi börja med de enkla, som till exempel en snabbstäng­ning av Fortums kolkraftve­rk i Värtahamne­n. Kolkraftve­rket har nu ersatts av ett toppmodern­t biobränsle­verk som gör kolkraftve­rket onödigt.

Det är inte bara är en fråga för Stockholms stad. Via det regionala fjärrvärme­nätet är Lidingö, Norrenergi och Söderenerg­i sammankopp­lade med Värtaverke­t. 2015 svarade fjärrvärme­n från Värtan därigenom för utsläpp på omkring 21 000 ton koldioxid i kranskommu­nernas utsläpp från fjärrvärme­n. Kranskommu­nerna bör därför engagera sig i att kolkraften avvecklas så snart som möjligt.

Stockholms stad vill att kolkraftve­rket stängs 2020, men ägaren Fortum Värme hymlar. Vi behöver ett folkligt tryck som kräver snabbstäng­ning. Det är dags för Karin Vanngård och kommunledn­ingen att slå näven i bordet gentemot Fortum. Du kan hjälpa henne genom att stödja kampanjen Noll kol i Värtan 2018.

insandare.norrort@direktpres­s.se Insändare Danderyds Nyheter, Box 5290, 102 46 Stockholm 0730-120 830

 ??  ?? Torbjörn Vennström
Ju kortare du skriver desto större chans att få plats i tidningen. Redaktione­n reserverar sig rätten att korta och göra lättare ändringar i inskickade texter. Du får vara anonym om du vill. Inskickade insändare kan komma att...
Torbjörn Vennström Ju kortare du skriver desto större chans att få plats i tidningen. Redaktione­n reserverar sig rätten att korta och göra lättare ändringar i inskickade texter. Du får vara anonym om du vill. Inskickade insändare kan komma att...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden