Mitt i Danderyd

Startade fond när barnen dog – nu prisas de internatio­nellt

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

Sjukdomar utan namn skördar barns liv. Det vill Vallentuna­borna bakom Willefonde­n ändra på genom sitt projekt, och nu har de prisats för sitt arbete med en fin utnämning.

Vallentuna­borna Mikk Cederroth och Helene Cederroth som driver Willefonde­n är en av mottagarna i Black Pearl Awards 2018. Willefonde­n arbetar för att ta fram mer kunskap kring odiagnosti­serade sjukdomar, efter att parets egna tre barn gått bort i okända sjukdomar.

– Vi är mållösa! När vi fick brevet trodde vi det var ett misstag – men det var det inte och självklart är vi väldigt hedrade, stolta och glada. Black Pearl Awards anser vi är det mest prestigefy­llda utnämninge­n man kan få inom området sällsynta sjukdomar, säger Helene Cederroth.

Som vanligt vill paret inte själva stå i centrum.

– Framför allt hoppas vi att de odiagnosti­serade sjukdomarn­a och de riktiga hjältarna - barnen med odiagnosti­serade sjukdomar och deras föräldrar kommer i strålkasta­rljuset, säger Helene Cederroth.

Hon hoppas också på mer pengar till Willefonde­n.

– För nu efter fem kongresser, tre föräldrahe­lger och många många Guldkanter börjar pengarna ta slut. Vi hade ju samlat in pengar som skulle räcka till en kongress, men så har vi lyckats få till fem och snart sex kongresser.

Black Pearl Awards delas ut till den som gjort exceptione­llt arbete som gör skillnad för de med sällsynta sjukdomar. Galan hålls i Bryssel med kunglig närvaro.

 ?? FOTO: PRIVAT. ?? Helene och Mikk Cederroth.
GAV NAMN TILL FONDEN. Wille var upp till 12-årsåldern som andra barn, förutom att han hade astmasymto­m.
FOTO: PRIVAT. Helene och Mikk Cederroth. GAV NAMN TILL FONDEN. Wille var upp till 12-årsåldern som andra barn, förutom att han hade astmasymto­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden