Mitt i Danderyd

Hit köas det för det godaste av Polen

När den färska veckolever­ansen har kommit in slingrar sig en kö av kunder utanför delikatess­butiken. Polska delikatess­er Hägernäs har minst sagt arbetat upp en trogen kundkrets.

- Frida Jareteg

Polska korvar, piroger och surkål. Hos Polska Delikatess­er i Hägernäs kryllar det av typiska läckerhete­r levererade direkt från Polen. När montrar och hyllor varje fredag fylls upp med färska varor står de trogna kunderna i kö utanför dörren.

– Man saknar maten från Polen. De köar utanför butiken från klockan nio till pappa öppnar dörren klockan tio, säger Natalia Okonska, som arbetar extra i butiken på helgerna.

Tufft i början

Det var Natalia Okonska, 23, som för snart fyra år sedan kom med förslaget att hennes pappa Mariusz Okonski, som då arbetade i byggbransc­hen, skulle öppna en polsk delikatess­butik.

– Inom två veckor hade vi lokal, vår första leverans och öppnade butiken här i Hägernäs Centrum, säger Natalia Okonska stolt.

– De tre första månaderna var katastrof, vi kämpade med att göra reklam för att vi hade öppnat, säger ägaren Maruisz Okonski.

Stabil kundkrets

Trots att det finns många polska delikatess­butiker runtom Stockholm har butiken i Hägernäs nu byggt upp en stabil kundkrets, som inte bara innefattar polacker utan också ukrainare, letter och svenskar.

– Det är det vi drivs av, att ha en bra kontakt med våra kunder. Vi är som en familj, man kan komma hit och prata om hur man lever i Sverige. Det är hjärtat i butiken, förklarar Natalia Okonska.

Störst fokus ligger på charken, där de 89- procentiga korvarna är en stor favorit.

– I Sverige finns inte sådan riktig korv, med så stor andel kött som man har i Polen eller Tyskland, säger Maruisz och räknar upp sina andra polska specialite­ter som saltgurka, bakelser, ostkaka och så det mest självklara – polska piroger.

Polska Delikatess­er Hägernäs har fått ett bra rykte just för sina piroger.

– Det kommer folk från hela stan, eftersom det är känt att vi har de godaste pirogerna, säger Mariusz.

I Sverige finns inte sådan riktig korv, med så stor andel kött som man har i Polen eller Tyskland.

 ?? FOTO: FRIDA JARETEG ?? FAMILJEHJÄ­LP. Mariusz Okonski tar hjälp av sina döttrar Natalia och Angelica Okonska i butiken under helgrusche­n.
FOTO: FRIDA JARETEG FAMILJEHJÄ­LP. Mariusz Okonski tar hjälp av sina döttrar Natalia och Angelica Okonska i butiken under helgrusche­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden