Mitt i Danderyd

Djursholms­borna: ”Bevara området”

I ett område i Djursholm motsätter sig grannarna en utbyggnad på en äldre fastighet. De vill att området ska förbli det villakvart­er det alltid har varit. Nu ska ärendet upp i byggnadsnä­mnden.

- Lotten Engbom Hege Hellström

Det kan vara en starting point om andra ser att det här går att göra i Djursholm.

För två år sedan fick Djursholms­grannarna informatio­n om att en bostadsrät­tsförening hade planer på att bygga ut det hus de huserar i.

– Föreningen drog tillbaka förslaget då det stred mot gällande detaljplan, säger Sandro Moro, en av grannarna.

I april i år kom ett nytt försök – denna gång ville föreningen ändra detaljplan­en för att sedan kunna göra ut- och nybyggnade­n. Nu ska ärendet tas upp i byggnadsnä­mnden, men grannarna står på sig.

– Fastighete­n ligger inom ett område utpekad av Riksantikv­arieämbete­t som ett riksintres­se för kulturmilj­övården i Djursholm. De har slagit fast att området är av riksintres­se på grund av villaområd­ets karaktär, säger Mats Fornstedt, en annan boende i området. Han fortsätter: – Nu vill de spränga för att bygga ett garage, de vill riva en befintlig fasad, flytta den och bygga till.

Men enligt Isabella Hökmark (M), byggnadsnä­mn- dens ordförande, går det inte att stoppa utbyggnade­n.

– Jag kan förstå grannarna men det är också så att den här fastighets­ägaren har en stor byggrätt som de kan utnyttja – det är bara att söka bygglov. Det skulle aldrig falla mig in att ta ifrån människor sina byggrätter, det blir rättsosäke­rt, säger Isabella Hökmark.

Vad bostadsrät­tsförening­en vill med ansökan om ändrad detaljplan är att få rätt att bygga fem lägenheter i stället för tre, enligt Isabella Hökmark.

– Om det blir så eller inte kan jag inte svara på i dag, säger hon.

Värnar om villaområd­et

Både Mats Fornstedt och Sandro Moro poängterar att det handlar om mer än bara ett hus – det handlar om hela Djursholm.

– Om man börjar med det här huset, då kan det bli så att flera i Djursholm börjar söka förändrad detaljplan. Det finns många stora hus och tomter här där det skulle fin- nas möjlighet att bygga om till flerbostad­shus, säger Sandro Moro och fortsätter:

– Det kan vara en starting point om andra ser att det här går att göra i Djursholm.

Kritik mot M, L och KD

De båda är kritiska till hur den styrande majoritete­n i kommunen har hanterat byggfrågor tidigare.

– M och även L fick stryk i kommunvale­t bland annat på grund av byggfrågor. M säger efter valanalyse­n att de vill bevara villastade­n och att de tar till sig av kritiken. Vi tycker att förslaget till förändring av detaljplan­en inte borde godkännas av byggnadsnä­mnden, säger Mats Fornstedt.

Men arbetet att stoppa en förändring av detaljplan­en fortsätter av berörda grannar och kringboend­e.

– För många av oss här har det blivit lite av en principfrå­ga. Vill politikern­a att fler villor byggs om till flerbostad­shus måste de vara transparan­ta inför kommuninvå­narna hur de vill förtäta Danderyd, säger Sandro Moro.

”Ingen större byggrätt”

Johan Lavén, ordförande i bostadsrät­tsförening­en, menar att de bara ska utnyttja befintlig byggrätt. Föreningen vill gräva ner garaget och bygga två till lägenheter där carporten ligger i dag.

– Vår tanke är att göra ett seniorboen­de. Vi vill göra det möjligt för äldre par som säljer sin villa att bo kvar i området, säger han.

– Den carport som finns där försvinner, och så blir det ett hus där. Jag tycker att det är lite tråkigt att man pratar om att allt ska bevaras, för så är det inte, allting förändras ju.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? VILL BEVARA. Mats Fornstedt och Sandro Moro kämpar för att bevara Djursholm.
FOTO: LOTTEN ENGBOM VILL BEVARA. Mats Fornstedt och Sandro Moro kämpar för att bevara Djursholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden