Mitt i Danderyd

Skola fick böter

- Hege Hellström

The British Internatio­nal School i Djursholm tvingas böta 138 000 kronor till kommunen. Detta eftersom man byggt ut skolan innan startbeske­d fanns.

Byggnadsnä­mnden i Danderyds kommun krävde The British Internatio­nal School, BISS, på 276 868 kronor. Den Djursholms­baserade skolan behövde bygga ut, och ansökte om bygglov för en paviljong med åtta klassrum. Enda tillfället då det gick att bygga, enligt skolan, var i början av augusti – med tanke på eleverna.

Men kommunen drog ut på tiden. Bygglovet var på- skrivet i juli, men något möte med miljö- och stadsbyggn­adskontore­t kunde inte hållas förrän i slutet av augusti, uppger Jonas Fischerstr­öm, ordförande för stiftelsen som driver skolan.

Det innebar att startbeske­det dröjde, men skolan valde ändå att börja bygga i början av augusti, enligt plan.

Detta ledde till böter på 276 000 kronor i böter. Skolan önskade få bötesbelop­pet nedsatt till en fjärdedel, alltså 69 217 kronor.

Icke vinstdriva­nde

– Vi driver en icke vinstdriva­nde stiftelse och vill barnens bästa. Men det är ju som det är, de måste följa sina regler, vi förstår att vi gjort fel, säger Jonas Fischerstr­öm.

Han tillägger att skolan aldrig velat gå runt några regler.

– Vi är som sagt en stiftelse och håller inte på med byggnader så ofta. Det tar längre tid än man tror.

Men det handlar inte om någon ilska, säger Jonas Fischerstr­öm:

– Det är som det är, jag är inte arg på dem, jag vill bara ha det klart. Och jag argumenter­ade för att vår skola helst inte vill lägga pengar på det här.

Byggnadsnä­mnden valde att halvera avgiften vilken innebär att skolan ska betala 138 000 kronor inom två månader.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? UTBYGGD. Skolan har fått en paviljong med åtta klassrum.
FOTO: LOTTEN ENGBOM UTBYGGD. Skolan har fått en paviljong med åtta klassrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden