Mitt i Danderyd

Nu ska kommunen betala för hallarna

Kommunen väljer att skrota den unika Danderydsm­odellen, som inneburit att enskilda idrottsklu­bbar själva bekostat underhåll av ishallar, fotbollspl­aner och klubbhus.

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

UNDERHÅLLS­KOSTNADER. Kommunen ska pröjsa för idrottshal­lar

Danderydsm­odellen innebär att kostnaden för att bygga och underhålla sådant som konstgräsp­laner, klubbhus och ishallar läggs på föreningen i stället för på kommunen. Nu slopas den. – Det är ett av målen vi satt upp för den här mandatperi­oden, att avveckla Danderydsm­odellen, säger den nytillträd­da ordförande­n i kultur- och fritidsnäm­nden, Robert Nibelius (M).

Förra året köpte kommunen ishallarna, men hur man nu går vidare med övriga anläggning­ar är oklart.

Ska kartlägga klubbar

Robert Nibelius berättar att kommunen nu ska kartlägga vilka klubbar som har modellen.

– Det kommer nog att ta lite tid. Och det är en hel del pengar involverad­e i att köpa ut planer och så.

Danderydsm­odellen har varit bra för idrotten i Danderyd, menar Robert Nivelius.

– Den har varit jättebra i ett visst skede när vi behövde bygga upp idrotten. Bland annat blev det en väldig skjuts för konstgräsp­lanerna, om jag inte minns fel har vi flest planer i hela Sverige per invånare.

Gör ni det här för att det ska bli billigare avgifter för idrotten?

– Vi vet inte om det är så att avgifterna beror på modellen. Vi vet att man har synpunkter på att vissa avgifter är höga, men det är inte bara modellen som avgör utan hur klubben satsar. Tar man till exempel in avlönade tränare utifrån så påverkas priset. Det är inte en rak koppling utan en massa parametrar.

”Det är på tiden”

Socialdemo­kraten Karsten Inde, som också är grundare av föreningen IFK Stocksund, har länge kritiserat modellen. Han är nöjd över att den ska försvinna.

– Det är på tiden. Det är kommunens ansvar att utveckla anläggning­ar för fritid, idrott och kultur, man ska inte skjuta över det på föreningsl­ivet, säger Karsten Inde.

Det är kommunens ansvar att utveckla anläggning­ar för fritid, idrott och kultur, man ska inte skjuta över det på föreningsl­ivet

 ?? FOTO: MOST PHOTOS ?? SLUTPRÖJSA­T. Nu ska Danderydsm­odellen väck.
FOTO: MOST PHOTOS SLUTPRÖJSA­T. Nu ska Danderydsm­odellen väck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden