Mitt i Danderyd

Bättre tågkoll

med ny app

-

Vårdhundar blir allt vanligare i Sverige. Nu förslår Socialdemo­kraterna i Vallentuna att kommunen ska utreda möjlighete­rna för att anställa en vårdhundsg­rupp i skolor och äldrevårde­n.

I måndags lämnade Socialdemo­kraternas lokalgrupp i Vallentuna in en motion om att utreda möjlighete­rna till att anställa en certifiera­d vårdhundsg­rupp.

– De flesta såg ganska glada ut när jag läste upp motionen, säger Jerri Bergström (S).

I Sverige används vårdoch terapihund­ar i allt högre utsträckni­ng. Målet är att uppmuntra brukare inom vården till promenader, träna på den sociala samvaron i skolan eller som en del av behandling­ar mot sjukdomar.

2014 gick Socialstyr­elsen med flera andra myndighete­r ut med ett nytt regelverk för användning av vårdhund inom offentliga verksamhet­er. Sedan en tid tillbaka har det blivit allt mer populärt

Man ska inte börja räkna på människor, men det är lönsamt samtidigt som människor bli glada.

med vårdhundar på skolor och äldreboend­en.

– Forskninge­n visar att man tar mindre mediciner och äter bättre, och då minskar självklart kostnadern­a. Man ska inte börja räkna på människor. Men det är lönsamt samtidigt som människor bli glada, säger Jerri Bergström.

Socialnämn­dens ordförande, Torbjörn Einarsson (C), meddelar att han ännu inte läst motionen, men är positiv. Kommunstyr­elsen utreder motionen innan det går vidare till socialnämn­den.

– Jag håller helt med om att det är värt att utreda. Man har ju hört att det kan ge bra effekter, säger Torbjörn Einarsson.

 ??  ?? MÄNNISKANS BÄSTA VÄN. En hund som anställs vid offentliga verksamhet­er får en ettårig utbildning.
MÄNNISKANS BÄSTA VÄN. En hund som anställs vid offentliga verksamhet­er får en ettårig utbildning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden