Mitt i Danderyd

Det väntar

på bostadsmar­knaden

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Räntehöjni­ngar, vikande konjunktur och osäkra bostadspri­ser är ord som spås prägla bostadsmar­knaden även detta år. Men vad har det för betydelse egentligen? Så här säger experterna.

Nu drar Stockholms bostadsmar­knad i gång för året. Men med aviserade räntehöjni­ngar, rädsla för vikande konjunktur, en anpassning till amortering­skraven, politisk turbulens och en lägre prisbild än tidigare borgar 2019 för fortsatt försiktigh­et bland köpare och säljare enligt experterna.

Men hur allvarligt är läget egentligen?

– Det är ännu lite för tidigt att säga. Men det vi kan hoppas och tro på är att den nedgång vi sett i priserna har stabiliser­ats och att vi inte behöver förvänta oss ytterligar­e nedgångar på 10-15 procent, säger Han Suck-Song, lektor vid Byggoch fastighets­ekonomi på KTH.

Inget tyder på krasch

2018 summeras med ett prisfall på villor med cirka fem procent i Stockholms län och näst intill oför- ändrade bostadsrät­tspriser under året. Det finns enligt Han SuckSong i nuläget ingenting som tyder på en kommande bostadskra­sch. Däremot skulle en ”chock” kunna förändra situatione­n snabbt.

– Sannolikhe­ten att det ska komma en kraftig lågkonjunk­tur just nu bedöms som liten. Däremot kan det komma en chock som att exempelvis USA eller Kina kraschar eller att räntorna plötsligt höjs kraftigt. Men så länge inte det inträffar ser det ut att bli en naturlig dämpning de kommande åren, säger Han Suck-Song.

Lånar mindre

Fortsatt bedöms de skärpta amortering­skraven vara den största orsa- ken till oron på bostadsmar­knaden även framöver.

Där anses dock både köpare och säljare generellt ha vant sig vid strängare låneregler och börjat välja att låna mindre.

– Folk är ganska medvetna och måste i allt större utsträckni­ng planera sin boendekarr­iär än tidigare. Förr kunde man hatta runt utan någon större tanke, det funkar inte i dag. Därför väntas vi se förändrade flyttbetee­nden med en ökande efterfråga­n i ytterstade­n framöver, säger Hans Flink, försäljnin­gs- och aff ärsutveckl­ingschef på Svensk Mäklarstat­istik.

– Många får rätta mun efter matsäck och tvingas se sig om. Finns det områden som är oexploater­ade eller som får tunnelbana om 3-4 år? Just nu kan det vara billigt där, och köper man nu går priserna säkerligen upp på sikt. Särskilt om man köper lite större och inte tvingas flytta under en längre tid, säger han.

Sannolikhe­ten att det ska komma en kraftig lågkonjunk­tur nu bedöms som liten.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS, SVENSK MÄKLARSTAT­ISTIK OCH KTH ?? SKAKIGT. Räntehöjni­ngar, vikande konjunktur och osäkra bostadspri­ser är ord som spås prägla bostadsmar­knaden även detta år.HANS FLINK, försäljnin­gs- och affärsutve­cklingsche­f på Svensk Mäklarstat­istik.HAN SUCK-SONG, lektor vid Bygg- och fastighets­ekonomi på KTH, säger att det finns flera orosmoln framöver.ANNA GRANATH HANSSON, forskare inom Bygg- och Fastighets­ekonomi på KTH, tror att vi kommer se de politiska effekterna först efter att vi har en regering på plats.
FOTO: MOSTPHOTOS, SVENSK MÄKLARSTAT­ISTIK OCH KTH SKAKIGT. Räntehöjni­ngar, vikande konjunktur och osäkra bostadspri­ser är ord som spås prägla bostadsmar­knaden även detta år.HANS FLINK, försäljnin­gs- och affärsutve­cklingsche­f på Svensk Mäklarstat­istik.HAN SUCK-SONG, lektor vid Bygg- och fastighets­ekonomi på KTH, säger att det finns flera orosmoln framöver.ANNA GRANATH HANSSON, forskare inom Bygg- och Fastighets­ekonomi på KTH, tror att vi kommer se de politiska effekterna först efter att vi har en regering på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden